Daewoo Matiz Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Güney Koreli otomobil üreticisi Daewoo’nun mini modeli olan Matiz nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Daewoo Matiz inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Matiz’i anlatmaya başlamadan önce Daewoo’nun tarihi hakkında bilgi vermek istiyorum. Daewoo 1980’li yıllarda girdiği ekonomik krizden kurtlamayınca, otomobil grubunu General Motora sattı. General Motor bünyesinde ise Chevrolet ve Opel gibi dünya markaları da bulunmaktadır. 90’lı yıllardan itibaren üretilen Daewoo araçlarında General Motorun diğer modellerinde kullanılan parçalar kullanılmıştır. Matiz ise ülkemizde ilk olarak 1998 yılında satışa çıkmış A segmenti mini bir araçtır. 2002 yılına kadar satışta kalmıştır ve özellikle şehir için kullanımlarda güzel başarılar yakalamıştır. Daewoo Matiz daha sonraları Chevrolet Spark adı altında satılmaya devam etmiştir.

Daewoo Matiz Nasıl Bir Araba?

A segmenti küçük bir otomobil olarak karşımıza çıkan Matiz daha çok kadın sürücülere hitap etmektedir. Minicik olmasına rağmen hoş bir tasarıma sahiptir. Özellikle ön far tasarımı diğer hiçbir araca benzememektedir. CD, S ve SE donanım paketleriyle satılmış olup “ABS, klima, hidrolik direksiyon ve ön iki cam otomatiği” gibi özelliklere sahiptir. Matiz’in belki en kötü yanı otomatik şanzımanla yer almamasıdır. Ülkemizde tümü 5 ileri manuel vitesle satılmıştır.

Kaputunun altında ise 0.8 litre hacminde 3 silindirli benzinli bir motor vardır. Bu motor 51 beygir ve 69 Nm tork güç üretmektedir. Tam enjeksiyonlu olan bu motor maksimum 145 km/s hıza çıkabilmektedir. Şehir içinde 6.2, şehir dışında 3.9 litre yakıt ile neredeyse benzini koklamaktadır.

daewoo matiz arka ve yandan

Daewoo Matiz Kullanıcı Yorumu

Kendim vardiyalı çalıştığım için eşime işe gidip gelebilmek için şehir içinde kullanımı kolay, park etmesi sorun olmayacak bir araba ararken 2001 model bir matiz aldım. Öncelikle bu arabanın kesinlikle bir aile otomobili olmadığını bilin. İki yetişkin ön tarafında oturduğunda kolları birbirine değiyor o derece dar bir arabadır. Arka diz mesafesi ise bir yetişkin için maalesef yeterli değildir. Çocuklar sığıyor ama ben 1.80 boyunda olduğum için sığamıyorum. Ön göğüs, torpido üstü ve kapı içlerinde sert plastik malzeme kullanılmıştır. Motor performansı ise zaten hacminde de anlaşılacağı üzere çok iyi değildir. Rampada falan öyle iyi çekmez. Motor sesinin içine almaz ancak yol sesini 80 km/s hızdan sonra almaya başlıyor. Yol tutuşu çok kötüdür ve virajlara girerken çok dikkatli olmanız gerekir. Yüksek yapısı sebebiyle yan rüzgarlardan çok fazla etkileniyor. Altı yerden yüksek olduğu için engebeli yollarda baya bir avantaj sağlıyor.

Daewoo Matiz Alınır Mı?

Öncelikle herkesin merak ettiği soru olan Matiz yedek parçaları bulunuyor mu sorusuna açıklık getirelim. Biz Antalya’da hiçbir parçasını bulmakta zorlanmadık. Ayrıca gayet ucuz yedek parça fiyatları var. Zaten öyle çok arıza çıkartan bir araba değildir. Tam bir bayan arabasıdır ve şehir için park etmelerde falan çok büyük avantaj sağlıyor. İkinci el piyasası hızlı olmasa da yine de elde kalıp satılmayacak arabalardan değildir.

Kaynak: otogenel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır