Fren Lambası Neden Sürekli Yanar?

Aracınızda fren pedalına basmamanıza rağmen fren lambaları yanıyorsa sebebi nedir? Stop lambası sürekli yanıyor diyorsanız bu yazımızı okuyun.

Bir otomobilde bulunan binlerce parça bir uyum halinde çalışırlar. Aydınlatma sistemi ise bir otomobilin trafik güvenliği açısından en önemli unsurlarındandır. Sinyal verdiğinizde veya karanlıkta yolu aydınlatmak istediğinizde hep ışık sistemi kullanılır. Otomobilin arkasında bulunan ışıklar kırmızı renktedir. Çünkü kırmızı en çok dikkat çeken renktir. Farları açtığınızda hafif sönük bir kırmızı lamba yanarken, frene basınca daha parlak kırmızı ışık yanar. Ayrıca fren sisteminde aracın arkasında sağ ve sol ile orta tarafta 3 aydınlatma bulunur. Aracınızda frene bastığınızda yanan stop lambalarının görevi, arkadan gelen sürücülere yavaşlamakta olduğunuzu haber vermektir. Bu sebeple frene bastınız zaman bir donanım aktif olur. Fren lambalarının hiç yanmaması kadar, frene basmamanıza rağmen yanması da tehlikelidir. Çünkü siz frene basmıyor olsanız bile akan trafikte arkanızdan gelen sürücüler fren yapıyormuş hissine kapılabilir. Bu durumda trafik kazalarına neden olabilir. Ayrıca fren yaptığınız tespit edilemeyeceği için yine arkadan gelen sürücünün sizin aracınıza çarpması olasıdır. Bu sebeple aracınızda stop lambaları sürekli yanıyor diyorsanız sorunun kaynağını hemen bulmalısınız.

Stop Lambaları Neden Sürekli Yanar?

Aracınızda fren pedalına basmamanıza rağmen arka stop lambalarının yandığını görüyorsanız bu üç şeyden dolayı olabilir.

1- Fren Müşürü Arızası

Bu arızanın kaynağı fren müşürü adı verilen parçadan kaynaklanmaktadır. Bu sensör, fren pedalının hemen üstünde yer alır. Siz frene bastığınız zaman üzerinde bulunan pim yukarı doğru kalkar. Bu sayede sizin frene bastığınızı algılar. Fren yapmadığınız zamanlarda bu pim basılı halde durmaktadır. Ancak sürekli pedala basmaktan bu müşür zamanla arıza yapabilir. Veya yerinden çıktığı zaman yine aracınızın sürekli fren yapıyormuş gibi davranmasına neden olur.

2- Elektrik Tesisatı Arızası

Stop farı ampulleri elektrikle çalışırlar.  Bu elektrik tesisatı zamanla soyulur ve telleri birbirine değebilir. Özellikle farları açınca fren lambaları yanıyor diyorsanız bu kısa devre olduğunun göstergesidir. Muhakkak kısa devrenin nereden kaynaklandığını bulmanız gerekmektedir.

3- Sigorta Atması

Her elektrik devresinde olduğu gibi fren lambaları içinde bir sigorta bulunmaktadır. Çok nadiren de olsa sigorta attığı zaman fren lambalarının sürekli yanmasına neden olabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır