Helezon Yayı Kestirme ve Değişim Fiyatı ile İşçilik Ücreti 2023

Otomobillerin en önemli süspansiyon parçalarından bir tanesi olan helezon yayı ne kadara değişir? Helezon yayı fiyatı ne kadardır? Helezon yayı değişimi işçilik ücreti ne kadar? Sonuç olarak 2023 yılı için helezon yayı değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz. 

helezon yayi

Helezon yayı bir aracın süspansiyon sisteminin en önemli parçalarından bir tanesidir. Amortisörlerin tam üstünde takılı halde bulunurlar. Günümüzdeki otomobillerin hepsinde teker başına bir tane bulunmaktadır. Helezon yayının görevi amortisörlerin üstüne çok fazla yük binmesini engellemektir. Ayrıca aracın dört tekerinin aynı anda yola düz bir şekilde basmasını sağlayan parçalardır. Adından anlaşılacağı üzere bildiğimiz büyük bir yaydır. Helezon yayı kırılabilir veya yuvasından çıkabilir. Bu durum sürüş ve konfor açısından size çok ciddi sorunlar çıkartacaktır. Örneğin aracınızın sadece sol ön teker helezon yayının kırıldığını düşünün. Arabanıza baktığınız zaman o tarafa doğru eğik durduğunu göreceksiniz. Ayrıca fren sırasında aracınız sağa veya sola çekecektir. Direksiyonun hizası bozulacağı için düz yolda bile giderken arabanın çekmesine neden olacaktır. En kötüsü ise daha fazla kırılıp tamamen işlevsiz kalırsa kaza yapmanıza bile neden olabilir. Ayrıca kırık helezon yayı aracın ağırlığının tamamen amortisöre binmesine neden olacaktır. Bir amortisör değiştirmek helezon yayından çok daha pahalıdır. Bunun için aracınızın helezon yayı kırıldıysa mutlaka vakit kaybetmeden değiştirmelisiniz.

Ayrıca bazı araç sahipleri otomobillerinin altının yere daha yakın olmasını isterler. Başta Tofaş, Honda ve BMW sahipleri helezon kestirerek aracının pısık olmasını sağlarlar. Helezon kestirme ile değiştirme aynı işlemlere sahiptir. Arabayı pıstırma diye tabir edilen şey helezon yayı kestirmektir.

Helezon Yayı Kestirme ve Değiştirme Fiyatı Ne Kadar? İşçilik Ücreti ve Maliyeti 2023

Önce helezon yayı kestirme fiyatı hakkında bilgi verelim. Sıradan bir helezon yayı 10 civarı burgudan oluşur. Ancak araç sahibi ne kadar kestirmek isterse o kadar burgu jet taşı ile kesilir ve ardından yay yeniden yerine takılır. Bunun fiyatı işçilik ve helezon yayı kestirme ücreti dahil teker başına 300-400 lira civarındadır.

Ancak kırılan bir helezon yayı değiştirme fiyatı daha maliyetlidir. Çünkü yayın yenisi almak zorundasınız. Helezon yayının tanesi 250 ile 2.000 lira arasında değişebilir. Bu fiyat değişkenliğinin sebebi aracın marka ve modeline göredir. Helezon yayı değişimi için amortisör kuleden sökülür ve amortisörcüye gider. Basınçlı makine ile yay yerinden çıkartılır ve yenisi yerine takılır. Ardından ustanız amortisörü tekrardan yerine takar. Burada amortisörcü yay başına 75 lira işçilik alır. Ustanız ise amortisör sökme ve takma ücreti olarak teker başına 200 lira isteyecektir. Yani tek bir tekerin helezon yayını değiştirme maliyeti 2023 yılı için 525 ile 2325 lira arasında bir para tutacaktır.

Kaynak: otogenel.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır