Bir motorun aşırı ısınması kadar soğuk kalması da bir arızadır. Peki ya arabanın motoru neden ısınmaz, motor neden çalışma sıcaklığına çıkmaz? Hararet ibresi neden yükselmez ve hep düşük seviyede kalır sorularına yanıt arayacağız.
Aracınızı çalıştırdığınız andan itibaren motor içerisinde sürekli olarak küçük alev patlamaları olur. Bu patlamalar sonucu ortaya çıkan sıcaklık 300 derece civarlarındadır. Eğer soğutma sistemi olmasaydı aracınızın motoru bu sıcaklık nedeniyle kısa sürede ölürdü. İşte üreticiler otomobillerde aşırı ısınmanın önüne geçmek için soğutma sistemini üretmişlerdir. Soğutma sisteminin görevi motoru çok soğuk değil, çalışma sıcaklığında tutmaktır. Ortalama bir otomobil motorunun çalışma sıcaklığı 90 derece civarlarındadır. Ancak 85 ile 95 derece arası normal kabul edilmektedir. Eğer 95 derecenin üstüne çıktığını görüyorsanız motor aşırı ısınıyor demektir. Ancak 85 derecenin altında çalışıyorsa bu sefer soğuk kalıyor demektir. Bir otomobilin motoru sürekli soğuk kalırsa yakıt tüketimi artar, ayrıca soğuk motorda yağ kalınlaşacağı için aşınma daha fazla olacaktır. Yüksek yakıt tüketimi ve sesli çalışma gibi belirtilerde motorun soğuk çalıştığını göstermektedir. Eğer kış ayında denk gelirseniz kalorifer ısıtmayacaktır.
Hararet İbresi Neden Yükselmez ve Motor Neden Isınmaz
Aracınızın hararet ibresi hiç kıpırdamıyor veya çok az yükseliyorsa motor sürekli soğuk çalışıyor demektir. Bunda direk olarak soğutma sisteminde bir arızadan söz edebilirsiniz. İşte arabanın motorunun ısınmamasının nedenleri.
1- Termostatın Açık Vaziyette Kalması
Motor suyu sıcaklığı 90 dereceye gelene kadar motor içerisinde kalır. Böylelikle motorun çabuk ısınması sağlanmış olur. Bu sıcaklığa geldikten sonra termostat açılır ve suyun radyatöre doğru soğutulmak üzere gönderilmesini sağlar. Ancak termostat arıza yaptığında genelde açık vaziyette kalır. Böylelikle aracınızın hararet ibresi yükselmez. Termostatın açık kaldığını anlamanın en iyi yolu dururken ibre yükseliyor hareket edince düşüyorsa termostat arızasından şüphelenebilirsiniz.
2- Fan Müşürü Arızası
Fan müşürünün görevi aracınızın radyatörü üzerinde bulunan fanın ne zaman devreye gireceğini belirlemektir. Su sıcaklığına göre fan motoruna elektrik gitmesini sağlar. Ancak müşür bozulduğu zaman aracınızın fanının sürekli olarak çalışmasına neden olabilir. Bu durumda motor hiç ısınmayacaktır. Motoru ilk çalıştırdığınızda fan devreye giriyorsa müşür arızasından şüphelenebilirsiniz.
3- Motor Suyu Sıcaklık Sensörü Arızası
Yeni nesil otomobillerin motor bloğu üzerinde sıcaklık sensörü vardır. Bu sensör motor suyunun sıcaklığına göre aracınızın soğutma sisteminin devreye girmesini sağlar. Eğer ECT adı verilen motor suyu sıcaklık sensörü arızalanırsa aracınızın motoru hiç ısınmayabilir.
4- Hararet Müşürü Arızası
Hararet müşürü, ibrenin hareket etmesini sağlayan bir çeşit sensördür. Bu müşür arızasının şöyle bir kötü yanı vardır. Motor sıcaklığı normal veya yüksek olmasına rağmen hiç ısınmıyormuş gibi görünmesine neden olabilir.
Kaynak: otogenel