Kontak Termiği Değişimi ve Tamiri Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Anahtarla çalışan otomobillerin kontak anahtarı sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan kontak termiği değişim fiyatı ne kadar? Kontak termiği fiyatı ne kadardır? Kontak termiği değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca 2023 yılı için kontak termiği değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Günümüz araçlarında artık çalıştırmak için sesli komut bile yeterli oluyor. Ancak 10 yıldır neredeyse üretilen tüm otomobiller start-stop düğmesi adı verilen bir düğmeye basarak çalışıyor. Ancak eski ve ucuz otomobillerde hala daha anahtarlı kontak sistemi kullanılmaktadır. Kontak anahtarı yuvaya sokulduktan sonra döndürülür ve arabanın aküsüne elektrik gitmesine daha sonrasında ise motorun çalışmasına neden olur.

Kontak termiği anahtarının dönüş konumunu belirleyen bir parçadır. Aracınızın anahtar konumu çok önemlidir. Çünkü kontak termiği dönüş açısına göre aküye güç verir ve motoru çalıştırır. Hatta aracınızın motorunu durdurmak için anahtarı ters yönde çevirmeniz gerekir. Kontak termiği arıza yaparsa motoru çalıştıramazsınız. Hatta çalıştırsanız bile stop edemezsiniz çünkü termik bozuk olduğu için anahtarın konumu bilinemez. Kontak termiği üzerinde bakır teller bulunan bir parçadır. Anahtar döndükçe bir tel bu bakır levhaların üstünde kayar. Hangi levhaya geldiyse anahtarın konumu orada demektir. Genelde termik arızasının sebebi bu levhaların kırılmasından dolayı olur. Zaten tamir edilirken termik bakır telleri lehim yoluyla yeniden düzeltilir.

Kontak Termiği Değişimi ve Tamir Fiyatı Ne Kadar?

Kontak termiği arıza yaptığı zaman öyle kolay bulunabilen bir parça değildir. Mazda, Subaru ve Daihatsu gibi Türkiye’de az satılan araçların kontak termikleri arıza yaptığında bulunamadığından dolayı araç sahipleri tamir ettirme yoluna giderler. Bunun için oto elektronik iş yerlerinden kontak termiği tamiri yapılmaktadır. Termik tamiri fiyatı 2023 yılı için 200-300 lira arasında değişmektedir.

Ancak kontak termiği tamir edilemeyecek kadar bozulmuşsa ve kırılmışsa bu sefer değiştirmekten başka çareniz yoktur. Ortalama bir otomobilin kontak termiği fiyatı 350 ile 750 lira arasında bir paraya satılmaktadır. Ustanız anahtarın ve kontak termiğinin sökme takma parası olarak 300 lira işçilik ücreti alacaktır. Kısacası kontak termiği değişim maliyeti 2023 yılı için 650 ile 1050 lira arasında değişen bir para tutacaktır.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top