Aks Mili Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Otomobillerde aktarma organının en önemli parçalarından bir tanesi olan aks mili nedir ve ne işe yarar? Aks mili ne kadara değişir? Aks mili fiyatı ne kadar? Aks mili değişimi işçilik ücreti ne kadardır? Kısaca 2023 yılı için aks mili değişim maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Otomobillerin motoru çalıştıktan sonra pistonlar yukarı ve aşağı hareket ederler. Böylelikle krank mili döner ve motor hareketini almış olur. Ancak hareket doğrudan motordan tekerlere gitmez. Öncelikle şanzımana giden güç burada çeşitli dişliler tarafından tork ayarlamasına tabi tutulur. Böylelikle aracın çekiş gücü veya hızlanması ayarlanmış olur.

Aks Mili Nedir ve Ne İşe Yarar?

Şanzıman içerisinde vites dişlileri vardır. Bunlar vites sayısına göre şanzıman milinin dönüş hızını belirlerler. Şanzıman milinin çıkış noktasında ise aks mili vardır. Aks’ın görevi şanzımanın dönüş hızını tekerlere iletmektir. Böylelikle aracın hareket etmesi hızlanması sağlanmış olur. Önden çekişli araçlarda genelde sol tekere çekiş sağlarken, arkadan itişli araçlarda ise şaft milinin döndürmeye yarar. Aks mili genelde kolay kolay arıza yapmaz. Ancak çok zorlama olduğu zaman kırılabilir. Aks mili kırıldığı zaman aracınız vitese geçer hatta devir bile alır. Ancak hareket etmez. Çünkü mil kırıldığı için tekerlere gücü aktaran bir hat kalmamış olur. Ayrıca hareket etmeye çalıştığınızda boşta duran mil sağa sola çarpacağından bir yerlere vuracak aracınızda takır tukur sesler gelecektir.

Aks Mili Ne Kadara Değişir? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Aks milinin değiştirilmesi için aracınızın lifte kaldırılıp şanzımandan tekerlere kadar olan kısmının sökülmesi gerekir. Bazı kişiler kaynak yaptırma yoluna gidiyorlar ama asla bur tavsiye edilen bir şey değildir. Bu yüzden aks mili kırılırsa muhakkak yenisi ile değiştirmeniz sizin ve aracınız için iyi olacaktır. Aks mili fiyatı 750 ile 2.500 lira arasında değişen bir paraya satılmaktadır. Değiştirilmesi için işçilik ücreti olarak 500-750 lira arasında bir para alınmaktadır. Kısaca aks mili değişim maliyeti 2023 yılı için 1.250 ile 3.250 lira arasında bir paraya mâl olacaktır.

Aks milinin kırılmasının en büyük sebebi aracı fazla zorlamak veya engebeli yollarda kullanmaktır. Ayrıca aracınıza taşıyabileceğinden daha fazla yük almanız aks mili üzerindeki baskıyı artıracağından kırılmasına neden olabilir.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top