Akü Neden Boşalır ve Şarj Tutmaz? Akünün Kendi Kendine Bitmesinin Sebebi Nedir?

Otomobillerin elektrik ihtiyacını karşılayan bir batarya olan akü neden biter? Akü neden kendi kendine boşalır? Akünün şarj tutmamasının sebebi nedir? Akü arızaları hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Otomobillerde yakıt kadar önemli unsurlardan bir tanesi de elektriktir. Çünkü ateşleme sistemi ve elektriksel donanımların çalışması için elektrik enerjisine ihtiyacı vardır. Her şeyden önce akünün ne işe yaradığına bir bakalım.

Akü Nedir ve Ne İşe Yarar : Aracın motoru durur haldeyken ilk çalıştırmadan marş dinamosunun çalışması için bir elektriğe ihtiyaç vardır. Kontağı bir tur çevirdiğinizde akü devreye girer. Buna aküyü aç komutu adı verilir. Kontak anahtarını motoru çalıştırmak üzere çevirdiğinizde marş dinamosuna aküden elektrik gider ve motor krank yapmış yani marş olmuş olur. Motor çalışana kadar geçen süre zarfı içinde aracın ihtiyacı olan tüm elektrik enerjisi aküden sağlanır. Ancak motor çalıştıktan sonra devreye şarj dinamosu (alternatör) girer. Artık tüm ihtiyaç alternatörden sağlanır. Ayrıca akünün eksilen enerjisi de geri yerine konulmuş olur. Bu duruma akünün şarj olması adı verilir.

Akü Neden Şarj Tutmaz ve Çabuk Boşalır?

Akünün yerine gelen enerjisinin yerinde sabit kalması gerekir. Özellikle kışın soğuk havalarda akünün boşalması çok daha olası bir durumdur. Şimdi gelin madde madde akü neden şarj tutmaz ve enerjisini kaybeder bunlara bakalım.

1- Akünün Eskimiş Olması

Akü bildiğimiz şarj olabilen bir bataryadır. Sonuç olarak bir kullanım ömrü vardır. Çünkü içinde bulunan çinko maddesi zamanla şarj tutma özelliğini yitirir. Bir akünün ömrü ortalama 4-5 yıl kadardır. Bu süre zarfından sonra akü artık şarj tutmayacaktır. Özellikle kışın ve soğuk havalarda akü şarj tutmuyor ve çabuk boşalıyorsa eskimiş olabilir.

2-Şarj Dinamosu Arızası

Alternatör yani diğer adıyla şarj dinamosu aracın tüm elektrik ihtiyacını karşılarken akünün eksilen enerjisini yerine koyar. Eğer alternatör arızalı ise aküyü şarj edemez. Çünkü şarj dinamosunun 13-14 volt arasında bir enerji sağlaması gerekirken zayıfladığı zaman aküye yeteri kadar elektrik sağlayamaz. Bunu siz akünün şarj tutmaması olarak algılayabilirsiniz.

3- Konjektör Arızası

Otomobillerde çok bilinmeyen parçalardan bir tanesi de konjektördür. Konjektörün görevi şarj dinamosundan çıkan elektriği sabitlemektir. Çünkü yüksek ve düşük gerilim sistemde kısa devreye neden olabilir. Ancak konjektör arıza yaparsa voltajın düşük kalmasına ve akünün şarj olmamasına neden olabilir.

4- Elektrik Kaçağı Olması

Özellikle teyp ve sonradan takılan bazı donanımlar araçta elektrik kaçağına neden olabilir. Örneği kapıyı açarken sizi elektrik çarpıyorsa büyük ihtimal aracınızda elektrik kaçağı vardır. Siz arabayı park edip gittiğinizde bile bazı donanımlar çalışmaya devam edebilir. Örneğin bagaj veya tavan ışığının açık olması akünün şarj tutmamasına neden olabilir.

5- Akü Kutup Başlarında Oksitlenme Olması

Aracınızın aküsüne giren ve çıkan elektrik kutup başı denilen yerlerden iletilir. Buralar çabuk oksitlenir ve korozyon olabilir. Buradan akü şarj olmayabilir ve şarj tutmaz. Bir tel fırça yardımıyla oksitlenmeyi giderebilirsiniz.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top