Alternatör (Şarj Dinamosu) Yüksek Voltaj Şarj Sebebi?

Bir otomobilin doğru çalışabilmesi için şarj ve marş dinamosu gibi ek motorlara ihtiyaç duyar. Şarj dinamosu da bunlardan bir tanesidir. Peki ya şarj dinamosu neden yüksek voltaj üretir? Şarj dinamosunun yüksek voltaj üretmesinin sebebi nedir?

sarj dinamosu alternator

Şarj dinamosu diğer adıyla alternatör otomobilin elektrik ihtiyacının karşılanması açısından çok önemli bir rol oynar. Yüksek voltaja neden olan şeyleri anlatmaya başlamadan önce şarj dinamosu hakkında biraz bilgi verelim.

İlginizi Çekebilir: “Şarj Dinamosu (Alternatör) Tamir ve Değişim Fiyatı

Otomobilinizin motoru çalışmazken donanımların ihtiyacı olan tüm elektrik enerjisi akü tarafından sağlanır. Ancak motor çalışmaya başladığı andan itibaren devreye şarj dinamosu girer. Şarj dinamosu çalışmak için gücünü krank miline bağlı bir kayıştan alır. Bu kayışa şarj kayışı veya V kayışı adı verilir. Alternatör basit tabirle bir jeneratör görevi görmektedir. Motor çalışmaya başladığı zaman elektrik ihtiyacının tamamı alternatörün ürettiği enerji ile sağlanır. Ayrıca akünün eksilen enerjisini yerine tamamlar. Yani aküyü bir batarya gibi doldurur.

İlginizi Çekebilir: “Şarj Dinamosu (Alternatör) Arızası Belirtileri

Sağlık çalışan bir alternatörün 12-14 volt arasında bir elektrik gücü üretmesi gerekir. Eskidiği zaman veya arıza yaptığında genelde elektrik üretim kapasitesi düşer. Ancak bazı durumlarda olması gerekenden daha fazla elektrik üretebilir. Bir voltmetre yardımıyla ölçüldüğü zaman 15 ve üstü voltaj üretmeye başlarsa o zaman olması gerekenin üstüne çıkmış demektir. Bu durum çok tehlikelidir. Çünkü aracınızda elektrikle çalışan tüm donanımlar yüksek gerilime maruz kalacak ve daha ciddi sorunlara yol açacaktır. Bu sebeple alternatörün normal değerler aralığında elektrik ürettiğinden emin olmalısınız.

Alternatör Yüksek Voltaj Sebepleri

1- Dinamo Rulmanı Arızalanması

Şarj dinamosunun ucunda kasnak adı verilen döner bir parça vardır. Bu kayış tahrikinin alındığı yerdir. Bu dönen şarj kasnağı doğrusal bir açıyla dönmesi için bilya yani rulmana bağlıdır. Eğer şarj kasnağı rulmanı arıza yaparsa olması gerekenden daha hızlı dönebilir. Maksimum seviyeyi aştığı zaman ise yüksek voltaja neden olur.

2- Konjektör Arızası

Şarj dinamosundan çıkan elektrik doğrudan, elektronik parçalara gönderilmez. Öncelikle konjektör adı verilen bir voltaj sabitleyiciye gelir. Böylelikle yüksek akımdan riski ortadan kalkmış olacaktır. Ancak konjektör arıza yaptığı zaman şarj dinamosu yüksek voltaj vermeye başlayacaktır.

3- Akü Arızası

Alternatörden aküye doğru tek yönlü bir gidiş kablosu vardır. Ancak akü arızalandığı zaman yüksek voltajı şarj dinamosuna gönderebilir. Bu durum şarj dinamosunun yüksek elektrik üretmesine neden olacaktır.

4- Arızalı Far Ampulleri 

Farlar açık konumdayken şarj dinamosunun daha fazla elektrik üretmesi gerekir. Ancak far ampulü patlak olduğu zaman dinamo enerjiyi üretir ama harcayan bir donanım olmadığı için yüksek gerilimle kalır. Bu yüzden aracınızda far ampulü patlak ise alternatör voltajı yüksek seviyede çıkacaktır.

Sonuç olarak aracınızda sürekli olarak ampul patlatma gibi şikayetler görüyorsanız bunun sebebi, alternatörün yüksek voltaj üretmesi olabilir.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top