Araba Camı Neden Zor ve Yavaş Açılıp Kapanır? Nasıl Tamir Edilir ve Düzeltilir?

Günümüzde artık neredeyse tüm araçların camları elektrikli hale geldi. Ancak bazı araçların camı çok yavaş açılıp kapanır. Yani cam kapanırken zorlanma olabilir. Bu yazımızda cam neden zor açılır ve zor kapanır. Cam motorunun  yavaş çalışmasının sebebi nedir sorusuna yanıt arayacağız. 

Artık otomobiller üretilirken sürücü ve yolcuların konforlu bir şekilde seyahat etmesi sağlanıyor. Ayrıca aracın özellikleri kullanımlarını da çok kolaylaştırıyor. Eskiden araçların camını açmak için bir kol çevrilir ve camlar açılıp kapatılırdı. Bu işlem hem güç gerektirirken hem de zaman alıyordu. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte otomobil camlarını açıp kapamakta çok kolay bir hal aldı. Kapı içlerinde yer alan cam açma düğmelerine yani bir tuşa basan kullanıcı camların açılıp kapanmasını sağlar hale geldi.

Elektrikli diğer bir deyişle otomatik camların yukarı aşağı hareket etmesi için gerekli güç bir elektrik motoru tarafından sağlanır. Siz aracınızda camları açmak veya kapatmak istediğinizde düğmeye bastığınızda motor harekete geçer ve camları hareket ettirir. Ancak bazı durumlarda motor o kadar yavaş çalışır ki camları açmak ve kapatmak çok uzun süre alabilir. Bu durum çok can sıkıcı bir hâl alır. Çünkü camların kapanmasını beklemek gerekir. Peki ya camlar neden zor açılıp kapanır şimdi gelin bu sorunun cevabını arayalım.

Camlar Neden Zor Açılıp Kapanır

Camların açılıp kapanmasına engel olacak ve zorluk çıkartabilecek şeyleri bilirseniz doğrudan arızanın kaynağına gidebilirsiniz.

1- Cam Motorunun Zayıflaması

Biraz önce dediğimiz gibi camların açılıp kapanması için bir elektrikli motor vardır. Hareketli her parçada olduğu gibi bu motorunda bir kullanım ömrü vardır. Zamanla bu motor gücünü yitirir. Buna motorun zayıflaması adı verilir. Özellikle camları kaldırırken daha fazla güç gerektiği için motorun gücü hızlı kaldırmaya yetmez. Bu durum cam kapanma süresinin uzamasına neden olur.

2- Cam Fitilleri Arasına Kir Birikmesi

Dış ortamda pek çok toz, kir, kum tanesi veya diğer kirletici şeyler vardır. Camlar açılıp kapanırken ince bir fitil arasından geçerler. Burada biriken kirler zamanla o kadar fazla bir hâl alır ki camı sıkıştırır. Bu durum camların açılıp kapanmasını zorlaştırır.

3- Cam Krikosunun Arızalanması

Cam motoru doğrudan camın kendisine bağlı değildir. Bir çeşit çark görevi gören cam krikosu vardır. Bu parçanın dişlileri paslanır veya kırılırsa inip kalkarken camın zorlanmasına neden olabilir.

4- Akünün Zayıflaması

Bu durum aracın motoru çalışmaz ama akü devredeyken meydana gelir. Motor çalışırken gerekli enerji alternatörden sağlanırken, motor çalışmazken gerekli elektrik gücünü akü sağlar. Ancak eski ve zayıf bir akü motora gerekli enerjiyi sağlamaz. Motorun yavaş dönmesine neden olacağından camların açılıp kapanması zorlaşacaktır.

Zor Açılıp Kapanan Cam Nasıl Tamir Edilir ve Düzeltilir?

Öncelikle ucuzdan pahalıya doğru gitmelisiniz. Bu arızanın en çok görülen sebebi camları bir şeyin sıkıştırmasıdır. Bunun için camların fitil aralarına bir wd40 sıkarak camları açıp kapatın. Güzelce temizlendiğinden emin olduktan sonra kapı döşemesini sökün. Cam krikosunun sağlam olduğundan ve bir yere takılmadan inip kalktığını görün. Son olarak cam motoru yerinden sökün. 5 voltluk bir elektrik verin ve dönme hızına bakın. Eğer zayıfsa cam motorunu değiştirmeniz gerekecektir.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top