Sürücüleri en çok zorlayan konulardan bir tanesi de aracı geri vitese takmaktır. Bu yazımızda araba geri vitese neden zor girer? Geri vites geçiş zorlanma neden olur? Şanzıman geri vitese neden zor geçer? İşte tüm bu sorulara yanıt arayacağız.
Otomobilimizin motoru çalıştıktan sonra güç doğrudan tekerlere aktarılmaz. Çünkü motorun dönüş hızı ve gücü bir aracı çok hızlı götürmeye yetmez. Bunun için otomobil üreticileri şanzımanı icat etmişlerdir. Motorun döndürdüğü krank mili önce şanzıman miline bağlanır. Burada çeşitli dişlilerle hız artırılıp azaltılır ve sonra tekerlere aktarılır. Araçlarda 5 ve daha fazla ileri vites bulunurken 1 geri vites vardır. Her vites sayısı kadar şanzıman içerisinde bir dişli vardır. Ayrıca vites geçişleri sırasında şanzımanı boşa çıkartıp yeniden gücü aktaracak pek çok parça bulunmaktadır.
İlginizi Çekebilir: El Freni Neden Tutmaz ve Geri Kaçırır
Geri vites otomobilin şanzımanın en arkada bulunan ve geçişi en zor olan dişliye sahiptir. İleri vites dişlileri arka arkaya sıralı iken geri vites dişlisi tam tersi yönde ve diğerlerinden uzaktır. Geri vitese aracı geçirmek için şanzıman içerisinde pek çok parça hareket eder. Bu parçalardan bir tanesi bile arıza yaparsa aracınız geri vitese geçişte zorlanma yaşayabilir.
Araba Geri Vitese Neden Zor Geçer?
Aracınızın geri vitese geçmesi sadece geri vites dişlisinde sorun olduğu anlamına gelmez. Şanzımanda oluşacak en ufak arıza bile ilk olarak kendini geri vitese geçme zorluğu olarak gösterecektir.
1- Senkromeç Arızası
Aslında senkromeç bileziği verilen bu parça, aracın vites geçişleri sırasında şanzıman mili ile ilgili dişlinin dönüş hızını eşitlemekte kullanılır. Bir çeşit dişli olan senkromeç zamanla aşınabilir veya diş sıyırabilir. Bu durumda geri vitese geçişte zorlanma yaşanabilir.
2- Şanzıman Yağının Azalması ve Eskimesi
Geri vites dişlisi, vites kutusunun en arkasında bulunur. Ayrıca diğer dişlilere göre daha yüksektedir. Bu sebeple aracınızda geri vitese girmede sorun varsa şanzıman yağı azalmış olabilir. Çünkü diğer dişliler yağ içinde dururken geri vites dişlisi yağsız kalabilir. Bu durum geri vitese geçişi zorlaştırabilir. Ayrıca eskiyen şanzıman yağı kaygan özelliği kaybeder. Geri vites dişlisinin mil geçişini zorlaştırabilir.
3- Baskı Balatanın Azalması
Baskı balata bitmeye başladığı zaman ilk olarak geri vitese geçişte zorlanmaya neden olur. Çünkü arabayı geri vitese atmak baskı ayırmasının tam olması gerekir. Balata aşındığı zaman ilk olarak kendini geri vitese geçişte zorlanma olarak gösterir.
4- Debriyaj Hidrolik Merkezi Arızaları
Debriyaj pedalı ile şanzıman arasındaki ayırma işlemini yapmak için artık debriyaj merkezi adı verilen hidrolik sistem kullanılır. Geri vites dişlisi zor bir yerde olduğundan hidrolik baskı azaldığında diğer ileri viteslerde bir sorun olmamasına rağmen ilk olarak geri vitese geçişte zorlanma görülür.
5- Vites Kolu Aşınması
Vites kolunun altında çubuklar bulunur. Bunlar her viteste ayrı olarak vites kutusunu çekerler. Geri vites çubuğu en çok kırılan bileşen olduğu için size zorluk çıkartabilir.
Kaynak: otogenel