Araba Hararet Yaptığında Ne Yapılmalı? Hararet Yapan Motora Nasıl Müdahale Edilir?

Aracınızın motoru hararet yaptığı zaman ne yapmalısınız. Hararet yapan arabaya nasıl müdahale edilir? Kısaca yolda giderken aracınız hararet yaparsa ne yapmalısınız sorusuna yanıt arayacağız. 

Bir otomobilin motorunun çalışması için hava ve yakıtın tutuşması gerekir. Bu tutuşma sonucunda ortaya ciddi bir sıcaklık çıkar. Ancak bu sıcaklık eğer soğutma sistemi olmasaydı aracınızın motorunun kısa sürede yatak sarmasına hatta yanmasına bile neden olabilir. İşte üretici burada aracın motoruna soğutma sistemini icat etmiştir. Soğutma sisteminin çalışması çok basittir. Motor içerisinde bulunan kanallara gelen su, soğumasını sağlar. Isınan su radyatörde soğutulduktan sonra aracınızın motoruna tekrar gönderilir. Bir motorun normal çalışma sıcaklığı 90 derece -+10 civarlarında olmalıdır. Eğer aracınızın motor suyu sıcaklığı 100 derece ve üstüne çıkarsa o motor aşırı ısınmış yani hararet yapmış demektir.

Bir arabanın motorunun hararet yaptığını anlamanın çok farklı yolları vardır. Eğer varsa öncelikle hararet göstergesi yükselmeye başlar. Yoksa gösterge panelinde hararet işareti yanar. Ayrıca motor içerisinde dumanlar çıkması, arabanın su kaynatması ve motorun sesli çalışması hararet yaptığının göstergesidir. Aracınızın hararet yapmış bir şekilde kullanmaya devam etmeniz çok pahalı ve ciddi sonuçlar doğurur. Aracınız önce conta yakar, ardından aşırı ısınan yağ özelliğini kaybettiği için motor yatak sarar. Hatta daha kötüsü aracınız alev alabilir. Bunun için motorun hararet yaptığını anladığınızda yapmanız gereken şeyler vardır.

Hararet Yapan Motora Ne Yapılır?

1- Aracınızı Hemen Kenara Çekip Motoru Durdurun

Öncelikle ilk yapmanız gereken şey aracınızı güvenli bir yere çekip hemen motoru durdurmak olmalıdır. Kaputu açarak içeride biriken sıcaklığın dışarı çıkmasını sağlayın.

2- Asla Radyatör ve Su Kapağını Açmayın

Hararet yapmış bir motorun soğutma sisteminde aşırı basınçlı buhar ve su vardır. Asla ve asla radyatör ve su kabının kapağını açmayın. Çünkü içerisinde bulunan basınçlı su fışkırabilir ve sizde ciddi yanık yaralanmalarına neden olabilir.

3- Motorun Soğumasını Bekleyin

Mevsim şartlarına göre aracınızın motorunun mutlaka soğumasını bekleyin. Elinizi yakmayacak kadar soğumuşsa su deposunun veya radyatör kapağını açın. Eğer su eksilmişse buna neden olan şeyi mutlaka bulmalısınız.

4- Su Kaçağı Kontrolü Yapın

Aracınızın radyatör hortumlarında veya başka yerlerinde su sızıntısı olup olmadığını kontrol edin. Çünkü motorun aşırı ısınmasının en temel sebebi su eksiltmesidir.

5- Aracınızı En Yakın Servise Götürün

Hararetin sebep olduğu hasarları anlamak ve aşırı ısınmaya neden olan şeyi tam teşhis etmek için işinin ehli bir ustadan yardım almak için aracınızı servise götürmelisiniz. Ancak bunu kesinlikle aracınızı kullanarak değil bir çekici yardımıyla yerine getirmelisiniz.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top