Araba Kışın Sabahları Neden Tek Marşta Çalışmaz?

Özellikle eski araç sahiplerinin sıklıkla başına gelen durumlardan bir tanesi de arabanın sabahları zor çalışmasıdır. Peki ya araba sabahları neden zor çalışır? Tek marşta çalışması için neler yapılmalıdır?

arabanin sabahlari zor calismasinin nedeni

Kışın soğuk havalar aracın motorunun en çok zorlandığı mevsimdir. Çünkü soğuk hava motorun içerisindeki pek çok sıvı ve bileşenin özelliğini yitirmesine neden olur. Aracınız ister benzinli olsun ister dizel iki durumda da soğuk havalarda zor çalıştığı görülebilir. Bunun pek çok sebebi vardır. Aracınıza yapacağınız uygun bakımlar sayesinde bu zor çalışma sıkıntısının üstesinden gelebilirsiniz. İsterseniz şimdi gelin LPG, dizel ve benzinli araçların kış aylarında zor çalışmasının sebepleri madde madde bakalım.

Motor Sabahları Neden Zor Çalışır?

Sabahları zor çalışmanın en büyük sebebi ateşleme sistemi arızasıdır. Bakın burada şuna dikkat edin. Sürekli zor çalışan motor demiyoruz sadece sabahları motor soğukken zor çalışmasının sebepleri hakkında konuşacağız.

1- Bujilerin Eskimesi (Benzinli Motor)

Bujilerin görevi motor içerisinde bulunan hava yakıt karışımı tutuşturmaktır. Bujilerin ucunda bir tırnak bulunur ve manyetik alan oluşturarak kıvılcım çıkartmasına yardımcı olur. Hava soğuduğu zaman iletkenliğini yitirir. Sonuç olarak aracın motorunun zor çalışmasına neden olur. Buji değişimlerini zamanında yaptırmanız kış aylarında motorun daha kolay çalışmasına yardımcı olacaktır.

2- Buji Kabloları (Benzinli Motor)

Distribütörden aldığı elektriği, bujilere ileten kalın ve sağlam elektrik kablolarıdır. Eskidiği zaman iletkenliğini yitirir. Soğuk havalarsa ise en ufak yıpranmış buji kablosu aracınızın zor çalışmasına neden olacaktır.

3- Distribütör (Benzinli Motor)

Distribütörün görevi bobinden gelen elektrik akımını bujilere bölerek göndermesidir. Eğer aracınızın distribütörü eskimiş ise soğuk havalarda motorun zor çalışmasına neden olacaktır.

4- Tevzi Makarası (Benzinli Motor)

Distribütörün içinde ateşleme sırasını ayarlayan parçaya tevzi makarası adı verilir. Soğuk havada donabilir ve aracınızın zor çalışmasına neden olabilir.

5- Zayıflamış Akü (Dizel ve Benzin)

Aracın ilk marşını alması için marş motorunun ihtiyaç duyduğu enerji aküden sağlanır. Eğer aracınızın aküsü eski ve zayıf ise sabahları motorun zor çalışmasına neden olur. Akü soğuk havalarda enerjisinin pek çoğunu kaybedeceği için çalışma koşulları ağır olacaktır.

6- Marş Dinamosu Arızası (Dizel ve Benzin)

Marş dinamosu adından anlaşılacağı üzere aracın motorunun ilk çalışması için gerekli krank gücünü sağlayan bir motordur. Volan dişlisini çevirebilecek kadar güç üretmesi gerekir. Ama kömürü bitmesi veya arıza yapmaya başlaması durumunda soğuktan daha çabuk etkileneceğinden sabahları soğuk havalarda motorun zor çalışmasına neden olabilir.

7- Radyatör Suyunun Donması (Dizel ve Benzin)

Ülkemizde kış ayları genel olarak eksi derecelerde seyreder. Şayet aracınızın radyatör suyu antifrizi eksikse soğukta donacaktır. Bu da aracınızın motorunun zor çalışmasına neden olur. Ayrıca çalışsa bile sirkülasyon olmayan radyatör suyu nedeniyle motor bloğunu çatlatabilirsiniz. Bu sebeple kışın mutlaka donma derecesi düşük antifriz kullanmanız gerekir.

8- LPG Beyni (Regülatör) Arızası (LPG’li Motor)

LPG aldığınız zaman gaz deposunda sıvı halde bulunur. Bunun yanması için önce gaz haline dönüştürülmesi gerekmektedir. LPG beynine gelen gaz burada motor suyu ile birleşir ve sıcaklık ile gaz haline geçer. Bu sayede aracınızın motorunda yanabilir. Ancak regülatör arıza yaparsa sıvı halde kalabilir. Soğuk havalarda LPG beyni çabuk donacağından en ufak bir su sızıntısı donmaya neden olacak ve aracınızın zor çalışmasına veya hiç çalışmamasına neden olacaktır.

Kaynak: otogenel.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top