Araba Su Radyatörü Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Otomobillerin motor soğutma sisteminin en önemli parçası olan su radyatörü ne kadara değişir? Motor radyatör fiyatı ne kadar? Motor radyatörü değişimi işçilik ücreti ne kadardır? Sonuç olarak 2023 yılı için motor su radyatörü değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

araba radyator degisim fiyati ne kadar 2023

Otomobillerin motorunun içinde sürekli olarak bir yanma meydana gelir. Bu yanma sonucu oluşan sıcaklık motor soğutma sistemi tarafından soğutulur. Bu sistemin en önemli bileşeni ise radyatördür. Çünkü radyatör olmasaydı aracınızın ısınan suyu soğutulamayacak ve kısa süre içerisinde hararet yapacaktır.

İlginizi Çekebilir : “Radyatör Suyu (Antifriz) Değişim Fiyatı Ne Kadar

Değişim maliyetine geçmeden önce radyatörün nasıl çalıştığına ve ne işe yaradığına bir bakalım. Öncelikle motor içerisinde oluşan sıcaklık 250 – 300 derece civarlarındadır. Eğer bir şekilde bu ısı düşürülmezse aracınızın motoru aşırı şekilde ısınır ve sonuç olarak ölebilir. Bunun için üreticiler motor soğutma sistemini yapmışlardır. Motor içerisinde ısınan su 90 derece sıcaklığa ulaştığı zaman termostat açılır ve sıcak suyun radyatöre gitmesine izin verir. Radyatör bakır ve alüminyum metalden yapılmıştır. Bu iki metalinde asıl özelliği sıcağı ve soğuğu çok çabuk iletmesidir. Radyatör içerisinde çok ince su kanalları bulunur. Bu kanallardan geçen su soğur ve yeniden motoru soğutmak üzere gönderilir.

Ancak aracınızın radyatörü ister alüminyum isterse bakır olsun bu iki metalin en kötü yönü yumuşak ve uzun ömürlü olmamasıdır. Birde içinden su geçtiği zaman ömrü çok daha fazla kısalır. Ayrıca aracınızın motor suyu olarak bildiğimi şebeke suyu kullanırsanız su içerisinde bulunan kireç nedeniyle borular tıkanır. Daha kötüsü paslanıp çürümeye başlar. Ve sonuç olarak aracınızın radyatörü tıkanabilir veya su sızdırabilir. Tıkandığı zaman şişletme diye bir işlem vardır. Sızdırdığı zaman ise radyatör kaynak yapılarak çatlak geçirilir. Ancak çürümüş bir radyatörün muhakkak yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Çünkü bir gün tamir ettirdiğinizde diğer gün yeniden size sorun çıkartacaktır.

Motor Su Radyatörü Ne Kadara Değişir? Fiyatı ve İşçilik Ücret 2023 

Motor su radyatöründe kullanılan alüminyum ve bakır çok değerleri metallerdir. Bu sebeple radyatör fiyatları oldukça yüksektir. Bugün piyasada en ucuz olarak bildiğimiz Tofaş radyatörü fiyatı 800 liradan başlamaktadır. Genel olarak motoru su radyatörü fiyatı 800 ile 5.000 lira arasında değişecektir. Radyatör değişimi için 250 lira işçilik ücreti alınmaktadır. Ayrıca antifriz için 150 lira vereceğinizi düşünürsek 2023 yılı için radyatör değiştirme maliyeti 1.200 ile 5.500 lira arasında bir paraya mâl olacaktır.

Kaynak: otogenel.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top