Aracınızla durup kalkarken titreme olmasının sebebi nedir? Kalkışta debriyajdan ayağını çekerken motor neden titrer? Kalkış sırasında arabanın önünün titremesinin nedeni nedir? İşte tüm bu sorulara yanıt arayacağız.
Otomobilinizin ile trafikte durup kalkarken aracınızda bir titreşim olmaması gerekir. Çünkü arabalar çalışırken stabil bir şekilde çalışmalıdır. Ancak bazı arızalar aracın şiddetli bir şekilde titremesine sebep olur. Özellikle görmezden gelinen motor titremesi zamanla daha büyük sorunlara yol açar. Çünkü sallanan bir motor nedeniyle kaput içinde bulunan diğer parçalarda zarar görmeye başlayacaktır.
Motor Titremesi aracınızda olmamalıdır. Özellikle debriyajdan ayağınızı çekerken titreme varsa bu kavrama sisteminin arızası ile ilgilidir. Buna kalkışta titreme adı verilir. Bu durum hafif bir rampada veya dik bir yokuşta kalkarken kendini daha çok hissettirir. Çünkü motor ve kavrama içerisinde bir şeyler ters gidiyor demektir. Şimdi gelin kalkış sırasında motorda titreme ve sallanma neden olur madde madde bakalım.
İlginizi Çekebilir: Düşük Devirde Motorda Tekleme Neden Olur
Kalkış Sırasında Motor Neden Titrer?
Kalkış demek ayağınızı debriyajdan tamamen çekene kadar geçen süre demektir. Bu süre içerisinde motorda bir sallanma varsa mutlaka sorunun kaynağını bulup tamir ettirmek zorundasınız.
1- Baskı Balatanın Bitmesi veya Azalması
Baskı balatanın görevi motorun gücünü şanzımana aktarmaktır. Ayrıca vites geçişleri sırasında şanzımanı boşa çıkartarak dişliler arasında geçişlerin sağlanmasıdır. Debriyaja bastığınızda baskı balata ayırma işlemi yapar. Çekerken de şanzıman ile motor arasında bağlantı sağlar. Buna kavrama sistemi adı verilir. Ancak bitmiş veya azalmış bir baskı balata kalkış sırasında kayma yapar. Bu motorun bir tutup bir bırakmasına neden olur. Sonuç olarak kalkış sırasında motorun sallanmasına neden olur. Hatta yokuşlarda çıkış sırasında kalkışlarda bu titreme kendini çok daha fazla hissettirir.
2- Motor Kulağının Kopması
Motorun kaporta ile bağlantısına motor kulağı ve takozu adı verilir. Kalkış sırasında aracın ağırlığının verdiği ivme motora çok büyük yük bindirir. Eskimiş bir motor takozu ve kulağı kalkış sırasında silkelenmeye neden olabilir.
3- Ateşleme Sistemi Arızası
Aracımızın ateşleme sistemi buji, buji kablosu ve bobin gibi parçalardan oluşmaktadır. Kalkış bir ateşleme sisteminin en çok çalıştığı durumdur. Çünkü en fazla yakıt kalkış sırasında yandığından ateşlemenin sorunsuz olması gerekir. Eğer ateşleme sistemi elemanlarından bir veya bir kaç tanesi arıza yapar veya eskirse motorda hava/yakıt karışımının tam yanmamasına neden olur. Sonuç olarak titreme yapmasına neden olabilir.
4- Yakıt Sistemi Arızası
Aracın deposundan yanma odasına kadar yakıt getiren tüm parçalara yakıt sistemi adı verilir. Arızalı bir yakıt pompası, tıkalı bir yakıt enjektörü motorun ihtiyacı olan yakıtın eksik gelmesine neden olabilir. Kalkış sırasında çok fazla yakıta ihtiyaç duyulduğundan bu durum silkelenmeye sebep olacaktır.
5- Üst Kapak Contasının Yanması
Motor yanma odasına su sızmaması için silindir kapak contası adı verilen bir metal conta vardır. Eğer yanarsa aracın yanma odasına su girer. Soğuk bir motordan su atılana kadar titreme olacaktır. Çoğu kişi motor içerisinde su gitmeden kalkış yapacağı için motorda kalkışlarda titreme olmasına neden olur.
Kaynak: otogenel