Ateşleme Bobini Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Otomobillerin ateşleme sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan ateşleme bobini ne kadara değişir? Ateşleme bobini fiyatı ne kadar? Ateşleme bobini değişimi işçilik ücreti ne kadar? Sonuç olarak 2023 yılı için ateşleme bobini değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Ateşleme bobini sadece benzin motorlu otomobillerde bulunan bir parçadır. Değişim maliyeti hakkında bilgi vermeden önce ne işe yaradığına biraz göz atalım. Aracınızın motorunun çalışması için bujilerin kıvılcım çıkartması gerekir. Ancak sıradan bir akünün bujilere çalışması için gerekli enerjiyi üretmesi imkansızdır. Bu yüzden siz marşa bastığınız andan itibaren, alternatörden gelen elektrik önce bobine ulaşır. Burada çeşitli fizik kurulları gereği elektrik voltajı 2 bin volt seviyelerine kadar çıkar. Ancak bu voltaj anlıktır. Tıpkı bir manyetolu çakmak gibi düşünebilirsiniz. Sürekli çıkan bu kıvılcım motor içerisinde bulunan hava/yakıt karışımının tutuşmasına neden olur. İşte bu elektriğin voltaj seviyesini binlerce volta çıkartan parça ateşleme bobinidir.

İlginizi Çekebilir: Buji Değişim Fiyatı Ne Kadar

Eski araçlarda taş bobin adı verilen tek bir bobin bulunuyordu. Buradan distribütöre oradan da bujilere dağıtılırdı. Ancak tek bobin arıza yaptığı zaman aracınızın motoru tamamen çalışmayı durduruyordu. Bu yüzden üreticiler enjektörlü arabalarda buji başına bir bobin koydular. Böylelikle bobinlerden birisi bile arıza yapmış olursa bile araba tekleye tekleye de olsa sanayiye kadar gidebilir duruma geldi. Ateşleme bobini arıza yapmadan önce genelde çok bir belirti vermez. Eğer taş bobinse aracınız çalışmayı durdurur ve yolda kalırsınız. Ancak yeni nesil enjektörü motor ise güç kaybı ve tekleme gibi belirtiler görülebilir.

Ateşleme Bobini Ne Kadara Değişir? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023 

Eski Taş Bobin Değişim Fiyatı: Bu tek parça bobin olarak geçmektedir. Aracınızın motor bölgesinde genelde çamurluğun iç tarafına monte edilmiş halde durur. Ucundan bir kablo çıkan silindir şeklinde bir parçadır. Eski taş bobin fiyatı 250 ile 500 lira arasında değişmektedir. Ustanız değişimi için işçilik ücreti olarak 250 lira isteyecektir.

Enjeksiyonlu Motor Bobin Değişim Fiyatı: enjeksiyonlu yakıt sistemine sahip araçlarda buji başına bir bobin bulunur. Ama değişirken komple set halinde değiştiğinden fiyatı biraz daha pahalıdır. Bugün enjektörlü araçların ateşleme bobini fiyatı 750 ile 1.500 lira arasında bir paraya satılmaktadır. Ayrıca ustanız değişimi için işçilik ücreti olarak 250 lira alacaktır. Yani sonuç olarak aracınızın ateşleme bobini değiştirme maliyeti 2023 yılı 1.000 ile 1.750 lira arasında para tutacaktır.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top