Balata Fişi (Balata İkaz Müşürü) Değişim Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Günümüzde pek çok otomobilde bulunan balatanın bittiğini haber veren sistemin bileşenlerinden bir tanesi olan balata fişi değişimi ne kadar? Balata fişi fiyatı ne kadardır? Balata ikaz müşürü değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca 2023 yılı için balata fişi değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

balata fisi degisimi fiyati

Özellikle premium sınıf otomobillerde bulunan balatanın kalınlığını gösteren bir sensör vardır. Bu sensörün bağlı olduğu kabloya balata fişi adı verilir. Balata fişinin ne işe yaradığı hakkında biraz bilgi vermekle başlayalım. Bildiğimiz fren balatası sürekli olarak bir sürtünme halindedir. Zamanla kalınlığını kaybeder. Sürücüler balataları çoğu zaman kalınlık konusunda takip edemezler. Bu sebeple üreticiler balataların kalınlığını yani ne kadar kaldığını sürücüye göstermek için bir sensör kullanırlar. Fren kaliperi üstünde buluna  balata fişi sürekli olarak disk ile kaliper arasındaki mesafeyi ölçer. Balata azaldıkça bu mesafe azalır. Eğer balata kalınlığı belirli bir seviyenin altına inerse sürücüye bunu bildirmek için gösterge panelinde fren balatası uyarı ışığı yanar. İşte bu balatanın kalınlığını ölçen sensöre “balata fişi” veya diğer adıyla “balata ikaz müşürü” adı verilir. Bu kablo sürekli olarak dışarda olduğu için zamanla iletkenliğini yitirebilir. Ayrıca bir yerlere takılması durumunda kopabilir. Bu durumda değiştirilmesi gerecektir. Balata fişi dediğimiz gibi çoğu arabada yoktur. Ancak hiç ummadığınız araçlarda bu sistem vardır. Buna en güzel örnek Renault 9 Broadway ve Lada Samara gibi düşük ve ucuz modelli araçlardır. Günümüzde kaç tane Lada Samara’da balata kalınlığı ölçen sistem çalışıyordur burası muamma.

Aracınızın Balatası Azaldığı Zaman Yanan Uyarı Işığı
Aracınızın Balatası Azaldığı Zaman Yanan Uyarı Işığı

Balata Fişi Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve Değişim İşçilik Ücreti 2023

Değiştirilmesi ne kadar sürer diye soracak olursanız ustanız 1 saatlik bir süre içerisinde rahatlıkla değiştirecektir. Bunun için önce tekerin sökülmesi ardından eski ikaz müşürünün yerinden sökülüp yerine takılması gerekir. Balata kalınlığı uyarı müşürü fiyatı 75 ile 250 lira arasında değişmektedir. Ustanız ise teker başına 100 liralık bir işçilik ücreti karşılığında balata fişini değiştirecektir. Kısaca aracınızın balata ikaz müşürünü değiştirmenin maliyeti 2023 yılı için 175 ile 350 lira arasında değişen bir para tutacaktır.

Eğer balata fişi işlevini yitirmişse aracınızın gösterge panelinde sürekli olarak ilgili arıza lambasının yanacağını unutmayın. Zaten çok pahalı bir parça olmadığı için değiştirmenizi öneririm. Balata fişi “Balata ikaz müşürü, balata uyarı sensörü ve balata teli” gibi farklı isimlerde adlandırılmaktadır.

Kaynak: otogenel.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top