Baskı Balata Değişim Fiyatı ve İşçilik Ücreti Ne Kadar? – 2023

Baskı balata otomobilin en önemli aktarma organlarından bir tanesidir. Peki ya baskı balata fiyatı ne kadar? Baskı balata değişimi ne kadar tutar? Debriyaj balatası değişimi işçilik ücreti ne kadardır? Kısaca 2023 yılı için baskı balata değişim maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

baski balata degisimi 2023

Manuel ve yarı otomatik şanzımanlı araçlarda baskı balata adı verilen bir parça bulunmaktadır. Bu parça debriyaj balatası olarak adlandırılabilir. Baskı balatanın görevi vites değişimleri sırasında şanzımanı boşa çıkartmaktır. Ayrıca şanzıman ile motor arasında bir bağlantı görevi görür. Baskı balatanın görevi hakkında daha detaylı konuşacak olursak.  Aracınızın motoru hareket etmeye başladıktan sonra krank mili, şanzıman milini döndürmeye başlar. Ama bu hareket sürekli olamaz. Çünkü vites geçişleri sırasında vites dişlilerinin boşa çıkması gerekir. Bunun için debriyaj balatası adı verilen bir sistem kullanılmaktadır.

Sürücü debriyaja bastığı anda baskı balata şanzımanın boşa çıkmasını sağlar. Sonrasında sürücü istediği vitese atarak yoluna devam eder. Ayrıca kalkışlar sırasında baskı balata kavramayı sağlayan parçadır. Kısaca debriyaj seti bir otomobilin en önemli kavrama bileşenidir.

Baskı balata tamamen bittiği zaman yolda kalacağınızı unutmayın. Çünkü vites değişimleri için şanzıman ile mil arasında bağlantı kesilmeyecek ve değişimler imkansız hale gelecektir. Baskı balata azaldığı zaman ise “kalkışlarda titreme, debriyajın üstten kavraması, motorun bağırması ama arabanın gitmemesi, yakıt tüketiminin artması” gibi belirtiler verecektir. Baskı balatanın ömrü normal kullanımlarda 80-90 bin kilometre civarındadır. Ancak bu süre kullanım şartlarına göre uzayıp kısalabilir. (Ayrıca Bkz: Baskı Balatanın Bittiği Nasıl Anlaşılır)

Baskı Balata Ne Kadara Değişir? 2023 

Araç sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi baskı balata değişimi ne kadar sürer sorusudur. Kısaca baskı balata değişimi 1 gün sürer. Çünkü ustanızın önce şanzımanı indirmesi gerekecektir. Baskı balata sanayi de debriyaj seti olarak satılmaktadır. Öncelikle bazı marka ve model araçların baskı balata fiyatları ne kadar ona bir bakalım.

Marka ve Model Baskı Balata Fiyatı
Toyota Corolla 1.4 D-4D 1700 Lira
Toyota Corolla 1.6 Benzinl 1700 Lira
Tofaş Şahin, Doğan ve Kartal (Opar, Valeo) 600 Lira
Lada Samara ve Vega 800 Lira
Renault 9 Broadway, Spirin, 11 Flash 750 Lira
Honda Civic 1.6 Vtec 1680 Lira
Volkwagen Passat, Golf, Jetta 1.6 TDI (LUK Marka) 2950 Lira
Peugeot 301 1.6 Dizel (HDI) 2000 Lira
Renault 1.5 dCi (Clio, Megane) 1300 Lira
Opel Astra 1.6 G Kasa 1500 Lira
Hyundai Era 1.5 CRDİ 1500 Lira
Hyundai Elantra, İ30 1800 Lira

Evet yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere baskı balata fiyatları 600 ile 3000 lira arasında değişmektedir. Şanzıman yağının litre fiyatı ise 180 lira civarındadır. Günümüz otomobilleri 1.5-2 litre arasında şanzıman yağı alacaktır. Bunun için 350 lira civarında yağ parası tutacaktır. Baskı balata değişimi işçilik ücreti 1.000 ile 1.500 lira arasında değişmektedir. Kısaca 2023 yılı için baskı balata değişim ücreti 2.000 ile 5.000 lira arasında değişecektir. Ancak aracınızın markası premium ise 10.000 liraya kadar çıkabilir.

Kaynak: otogenel

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır