Buji Değişimi Ne Kadar? Buji Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Ateşleme sisteminin en önemli parçası olan buji ne kadara değişir? Buji fiyatı ne kadardır? Buji değişimi işçilik ücreti ne kadar? Sonuç olarak 2023 yılı için buji değişim maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

buji degsimi ne kadar fiyati 2023

Otomobillerin motorunda hava/yakıt karışımının tutuşması ile yanma meydana gelir. Bu yanma sonucunda ortaya çıkan basınç pistonları hareket ettirir ve sonuçta aracınız hareket etmiş olur. İşte bu karışımın tutuşması için gerekli olan kıvılcım buji adı verilen parçalar tarafından yerine getirilir. Bujilerin çalışma mantığı şu şekildedir; Aracınızın akü ve alternatörden gelen elektrik önce bobinlere gelir. Burada binlerce volta çıkartılan elektrik, distribütör adı verilen bir dağıtıcıya gelir. Daha sonra buji kabloları yardımıyla bujilere iletilir ve sonuç olarak aracınızın bujileri kıvılcım çıkartır. Buji sadece benzinli motora sahip araçlarda bulunur. Dizel motorlarda ise kızdırma bujisi yer almaktadır. Onların çalışma prensibi ve değişim maliyeti daha pahalıdır.

İlginizi Çekebilir: Şarj Dinamosu (Alternatör) Tamiri ve Değişim Fiyatı Ne Kadar

Aracınızın ateşleme bujileri arıza yaptığı zaman motorun çalışma düzeni bozulacağı için ciddi belirtiler verecektir. Buji arızası belirtileri arasında en çok görülenleri “motorda tekleme, egzozdan siyah duman atma, yakıt tüketiminde artma” gibi belirtiler verir. Çünkü bujilerin kullanım ömrü bittiği zaman motorda yanma tam olarak oluşamayacak ve çalışma şeklini bozacaktır. Aracınız benzinli ise bujileri en faz 30.000, lpgli ise 20.000 kilometrede bir değiştirmeniz gerekmektedir. (Ayrıca Bkz: Bujinin Eskidiği Nasıl Anlaşılır)

Buji Ne Kadara Değişir? Buji Fiyatları ve İşçilik Ücreti 2023 

Buji değişimini asla ihmal etmemeniz gerekmektedir. Çünkü bozuldukları zaman motorun çalışmasını ciddi şekilde etkilemektedir. Ülkemizde en çok tercih edilen buji markaları “”Svac, Bosch, Mais, NGK ve Fomoco” olmaktadır. Ayrıca Platin, İridyum ve Nikel buji çeşitleri vardır. İridyum bujiler en pahalısıdır. Ancak her araca uyacak diye bir kaide yoktur. Burada ustanıza sorup motor tipine en uyan buji hangisiyse onu taktırmanızdır.  Bujiler 4’lü olarak set halinde satılırlar. 4 tane buji fiyatı 100 ile 200 lira arasında değişmektedir. Ustanız değişim işçilik ücreti olarak 100 lira isteyecektir. Sonuç olarak 2023 yılı için buji değiştirme maliyeti 200 ile 300 lira arasında bir para tutacaktır.

Eğer buji anahtarınız yoksa kendiniz değiştirmeyi asla denemeyin. Ayrıca daha önce tecrübeniz yoksa bujiyi yuvasında kırabilirsiniz. Bu da çok ciddi maliyetli bir arızaya sebep olabilir. Buji değiştirmek ne kadar sürer diye soracak olursanız ustanız ortalama yarım saatlik bir süre içerisinde aracınızın bujilerini değiştirecektir.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top