Buji Kablosu Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Ateşleme sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan buji kablosu ne kadara değişir? Buji kablosu fiyatı ne kadar? Buji kablosu değişimi işçilik ücreti ne kadardır? Sonuç olarak 2023 yılı için buji kablosu değişim maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Otomobilin motorunun içinde yanma meydana gelebilmesi için hava/yakıt karışımının tutuşturulması gerekmektedir. İşte bu tutuşma için ateşleme sistemi kullanılmaktadır. Ateşleme sisteminin elemanları akü, şarj dinamosu, bobin, distribütör, buji kablosu ve bujiler yer alır. Öncelikle motor çalışırken şarj dinamosu (alternatör) ilk çalıştırmada aküden gelen elektrik bobine iletilir. Bobin sayesinde binlerce voltluk değere ulaşan elektrik enerjisi varsa distribütöre gelir. Buradan buji kabloları yardımıyla, bujilere aktarılır. Buji kabloları bobinden gelen elektriğin taşınmasında çok önemli rol oynamaktadır. Ayrıca çok sağlam ve kalın olması gerekir. Çünkü içinden anlık olarak binlerce voltluk bir elektrik akımı geçer. Buji kablolarının ömrü bujiler ile aynı sürededir. Buna da ortalama olarak 30 bin kilometre kadar diyebiliriz. Bu süre zarfından sonra buji kabloları artık iletkenliğini kaybeder ve ateşleme bozulmasına neden olur.

İlginizi Çekebilir: Buji Değişim Fiyatı Ne Kadar

Aracınızın buji kablosu eskidiği zaman “motorda tekleme, aracın çekişinde düşme, yakıt tüketiminin artması, ateşleme eksiliğine bağlı olarak zengin karışımla çalışma, rölantide dalgalanma ve egzozdan siyah duman çıkması” gibi belirtiler oluşacaktır. Ayrıca buji kablolarının kalitesi ömrü açısından çok önemlidir. Bu sebeple değişimi sırasında aracınızın orjinal buji kablosunu almaya özen göstermelisiniz.

Buji Kablosu Ne Kadara Değişir? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Buji kablosunun içerisinde kalın bakır bulunduğu için fiyatı sıradan kablolardan pahalıdır. Ayrıca buji kablosunun silindir sırasına göre uzunlukları değişmektedir. Bu sebeple set halinde satılırlar. Tek buji kablosu değiştiremezsiniz. Aracınızın motorunda kaç silindir varsa o kadar buji, yani o kadar buji kablosu vardır. Buji kablosu fiyatı 100 ile 350 lira arasında değişmektedir. Bu fiyat değişikliğinde aracınızın marka ve modeli çok önemlidir. Buji kablosu değişimi işçilik ücreti ise 50 liradır. Çünkü değiştirilmesi çok basit bir parçadır. Eğer uzunluklarını ayarlayabilirseniz sizde kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Sonuç olarak 2023 yılı için buji kablosu değiştirme maliyeti 150 ile 400 lira arasında bir para tutacaktır.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top