1. Anasayfa
  2. İnceleme

Citroen Xantia Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Citroen Xantia Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları
0

Belki de döneminin en lüks ve donanımlı araçlarından bir tanesi olan Citroen Xantia nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Citroen Xantia test sürüşü, inceleme ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

citroen

Citroen her zaman donanım konusunda Dünya’nın en özellikli araçlarını üreten markalardan bir tanesidir. 90’lı yıllarda bilgisayar çağına geçildiği sıralarda otomobillere bu teknolojiyi kullanmaya başlamıştır. Xantia ise gerçek bir makam arabasıdır. Ancak ülkemizde hak ettiği değeri bir türlü görememiştir. İlk olarak 1993 yılında üretilmeye başlamıştır. 1998 yılında ise ikinci nesil kasasını piyasaya sürmüştür. 2001 yılında üretimi sonlandırılmıştır. Xantia, Türkiye’de ilk  1994 yılında satılmış ve üretimden kalkana kadar satışta yerini almıştır.

İlginizi Çekebilir : “Fiat Stilo Nasıl Araba?

Citroen Xantia Nasıl Bir Araba?

D segmenti yani orta/lüks sınıfta yer alan bir modeldir. Dönemine göre oldukça fazla özelliklere sahiptir. Ben 2 yıl boyunca bir Xantia kullandım. Sonuç olarak sürüş ve konfor açısından çok memnundum. Türkiye’de sadece SX donanım paketiyle satılmıştır. “Elektrikli ve ısıtmalı koltuklar, deri koltuk döşemeleri, hız sabitleyici (opsiyonel) ABS, sürücü ve yolcu hava yastığı, dört cam otomatiği, elektrikli aynalar, yağmur ve far sensörü” gibi özelliklere sahiptir. Ayrıca diğer dikkat çeken iki özelliği vardır. Birinci nesil olanlarında çalıştırmadan önce bir pin kodu gibi şifre girmeniz gerekmektedir. Eğer şifreyi doğru girmezseniz Xantia’nın motorunu asla çalıştıramazsınız. Bunun için immobilizer sisteminin atası diyebiliriz. Diğer bir öne çıkan yönü ise arka süspansiyonlarının hidro pnömatik amortisörlerin kullanılmasıdır. Bu sistem aracın yüksekliğinin sürücü tarafından kontrol edilebilmesini sağlamaktadır. Engebeli yollarda altı yükseltilebilirken, uzun yolda gidecekken alçaltılabilmektedir. Xantia’da 5 ileri manuel şanzıman ve 4 ileri otomatik vites seçenekleri mevcuttur. Otomatik şanzımanı sorunlu değildir ama eskidiği için sıkıntı çıkartması çok olasıdır. Xantia’nın motor teknik özelliklerine bakacak olursak.

1.9 Turbo Dizel : Dizel teknolojisinin Fransız otomobillerine uyarlandığı ilk modellerden bir tanesidir. 90 beygir ve 196 Nm tork güç üretmektedir. Çok sesli çalışan bir motordur. Ayrıca dayanıklı olmadığı için çabuk eskiyen bir sisteme sahiptir. Sanayide motor ustaları bakım yaptırır gibi motor yaptırmak zorunda kalırsınız derler. 0-100 hızlanması 16 saniye olarak ölçülmüştür. Şehir içinde 10, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketimi verisi mevcuttur. Ben bu motora sahip bir Xantia almanızı asla önermiyorum.

2.0 HDi Dizel : Dünya’nın en sessiz, performanslı ve ekonomik dizel motor teknolojisinden birisi olan HDi’ın ilk öncüllerinden bir tanesi olan motordur. 109 beygir ve 250 Nm tork güç üretmektedir. Yeni bir teknoloji olması nedeniyle sorun çıkartma olasılığı çok yüksektir. 0-100 hızlanması 12 saniyedir. Şehir içinde 7.5, şehir dışında 5 litre yakıt tüketimi vardır. Kara duman atmasıyla meşhurdur.

2.0 16V : 4 silindirli olan bu motor en çok tutulanıdır. Eğer bir Xantia alacaksanız mutlaka bu motora sahip bir tanesini almanızı öneririm. 132 beygir ve 180 Nm tork gibi dönemine göre muhteşem bir güç üretmektedir. LPG ile uyumlu olduğu bilinmektedir. 0’dan 100 km hıza 10.5 saniyede çıkabilmektedir. Ancak yakıt tüketimi biraz yüksektir. Şehir içinde 13, şehir dışında 7 litre yakıt tüketim verisi vardır.

3.0 V6 : Türkiye’de çok az sayıda olsa da satılmıştır. 6 silindirli olan bu motor 190 beygir ve 267 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 16, şehir dışında 8.3 lire yakıt tüketmektedir. 0’dan 100 km hıza 9 saniye ulaşmaktadır. Yine de vergisi ve yakıt tüketimini fazlalığı nedeniyle tavsiye etmiyorum. Ayrıca bu motorun parçaları asla ülkemizde bulunmuyor.

Citroen Xantia Arka ve Yandan Görünüşü
Citroen Xantia Arka ve Yandan Görünüşü

Citroen Xantia Kullanıcı Yorumu

2 litre hacimli motora sahip olanından bir tanesini iki yıl boyunca kullandım. Öncelikle aracın içinden başlayacak olursak, ön göğüs ve torpido üstü gibi yerlerde kullanılan malzeme kalitesi iyidir. Ama bir Mercedes ile asla kıyaslama yapmayın. İçinin genişliği çok güzeldir. Arka koltuklarının genişliği 4 kişiyi bile alabilecek kapasitede. Ayrıca çok rahat bir koltukları vardır. Ön tarafı tıpkı bir otobüs gibi geniştir. Sürücü için mükemmel görüş açısı sunmaktadır. Yolda giderken adeta asfalta yapışıyor. Yol tutuşu efsane bir şekilde güzeldir. Nice sert virajlara yüksek hızlarda hiç zorlanmadan giriyor. Çoğu arabanın 60-70 km hıza düştüğü yerleri Xantia yılan gibi kıvrılarak gidiyor.  Frenleri çok güçlüdür. Zaten dört disk fren kullanılması frenleme mesafesini kısa tutuyor. Yüksek hızlarda bile ani fren yapmak zorunda kaldığınızda arabayı savurmadan kısa mesafe içerisinde durdurabiliyor. Xantia içine oturduğunuzda oldukça keyif veren bir otomobil. Kullanırken sanki kaza geçirsem bana hiç bir şey olmayacak hissi uyandırıyordu. Sanki bir tank kıllanıyormuş zannediyorsunuz. Motor performansı ise fena sayılmaz. Şehir içinde ara hızlanmalarda gaza yüklenince gitmem demiyor. Ama klima açıksa ve arabada 4 kişi falan varsa yokuşta çekmekte zorlanıyor. Ne de olsa kasası ağır bir arabadır. Motor, yol ve rüzgar sesini asla içine almıyor.

Citroen Xantia İçi
Citroen Xantia İçi

Citroen Xantia Alınır Mı?

Evet fiyatına baktığınız zaman Tofaş parasına çok daha kaliteli bir otomobil olduğunu görürsünüz. Ancak bunun birde sanayi, arıza, kronik sorunlar ve yedek parça gibi tarafları var. Elektronik aksamı fazla olduğu için Xantia kronik arızaları hiç bitmiyor. Diğer taraftan yedek parçalarını bulmak samanlıkta iğne aramak gibi bir şey. Çok defa aradığım parçanın gelmesi için günlerce beklemişliğim var. Bir Xantia alacaksanız mutlaka geçmişini bildiğiniz temiz bir tanesini almaya özen gösterin. Ben aldıktan sonra 2 ay boyunca sanayiden çıkartamamıştım. İkinci el yok denecek kadar düşük bir araba olduğunu unutmayın.

Kaynak: otogenel.com

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 1
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir