Fransız otomobil üreticisi Citroen’in c segmenti modeli olan ve bir dönem ülkemizde büyük ilgiye sahip olan modeli Xsara nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Citroen Xsara inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Citroen’in dünyanın en konforlu orta segment otomobillerini ürettiği var sayılır. Ülkemizde çok fazla tercih edilen bir marka olmamasına rağmen başta Fransa olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde ciddi pazar payına sahiptir. Ayrıca eski Fransız sömürgesi ülkelerde de en çok satılan markalardan bir tanesidir. Xsara ise ülkemizde ilk olarak 1998 yılında satılmaya başlamıştır. 3 ve 5 kapılı hatchback ve sedan kasa tipleri vardır. Ayrıca çok fazla satılmamasına rağmen station wagon kasa tipi de mevcuttur. Xsara, 2007 yılında satıştan kaldırılarak yerini Citroen C4 modeline bırakmıştır.
İlginizi çekebilir: Citroen Xantia Nasıl Bir Araba, Alınır Mı?
Citroen Xsara Nasıl Bir Araba?
Citroen, Fransa merkezli bir otomobil üreticisidir ve 1997 yılında Xsara modelini piyasaya sürdü. Xsara, C segmenti bir otomobildir. Peugeot 306 ile aynı platformda üretilmiştir. Dış tasarımı, özellikle de hatchback modelinde oldukça keskin hatlara sahip olan Xsara, önde ve arkada yer alan geniş farları ve güçlü tamponlarıyla dikkat çeker. Xsara’nın iç mekanı, geniş ve ferah bir kabine sahiptir. Arka koltuklar yeterince geniştir ve ön koltukların sırtlıklarıyla birleştiğinde rahat bir yolculuk sağlar.
Xsara’nın sürüş özellikleri oldukça iyidir. Ön tekerlekler üzerinde yer alan süspansiyon sistemi, arka süspansiyondan daha sert olmasına rağmen, yol tutuşunu ve konforu artırır. Direksiyon hissiyatı da oldukça doğrudur ve sürücüye iyi bir kontrol sağlar. Xsara, sürüş sırasında sessiz ve konforlu bir otomobildir. SX ve VTR donanım paketleri bulunan Xsara, güvenlik özellikleri açısından da iyi bir otomobildir. ABS fren sistemi, elektronik fren gücü dağıtımı, çekiş kontrolü, çarpışma önleme sistemleri ve hava yastıkları standart olarak sunulur. Ayrıca iç donanım olarak elektrikli yan aynalar, otomatik camlar, dijital klima ve soğutuculu torpido gibi özelliklere sahiptir. Motor teknik özellikleri ise şöyledir.
1.4 HDi Dizel : Peugeot-Citroen tarafından ortak üretilmiş bir dizel motordur. Öyle çok fazla güçlü değildir. Zaten o dönemlerde üretilen dizeller çok fazla ilgi görmemekteydi. 68 beygir ve 160 Nm tork güç üretmektedir. 0-100 hızlanması ise 16.7 saniyedir. Maksimum hızı ise 164 km/s olarak ölçülmüştür. Şehir içinde 5.8, şehir dışında 3.9 litre yakıt tüketmektedir.
1.6 Benzinli : En çok tutulan motorlusu olan versiyondur. 1.6 litre hacmindeki benzinli olan bu motor 147 beygir ve 147 Nm tork güç üretmektedir. Alüminyum subap olması sebebiyle LPG ile çok uyumlu değildir. Ancak LPG’de en az tüketen motorlardan bir tanesidir. Yüksek devirlerde güzel iş çıkartmaktadır. 0-100 hızlanması 9.7 saniye olarak ölçülmüştür. Maksimum hızı ise 195 km/saattir.
1.8 Benzinli : Çok tutulmamış bir motordur. 1.8 litre hacimli olup 110 beygir ve 155 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 12.2 litre, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir. LPG ile uyumlu değildir. 0’dan 100 km hıza 11 saniyede çıkmaktadır. Son hızı ise saatte 195 km olarak ölçülmüştür.
Ayrıca Xsara’da 1.9 ve 2.0 litre benzinli dizel motor seçenekleri de mevcuttur. 5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik şanzımanlı vites seçenekleri ile satılmıştır. Xsara, Citroen’in popüler modellerinden biridir ve dünya çapında birçok kişi tarafından tercih edilir. Güvenilirliği, konforu ve sürüş özellikleri, Xsara’nın başarısının arkasındaki en önemli faktörlerdir. Xsara, ayrıca dünya genelinde birçok yarışta da kullanılmış ve başarılı sonuçlar elde etmiştir.
Citroen Xsara Kullanıcı Yorumu
Elimde öyle çok bir param yoktu ve kendime konforlu, donanımlı ve performanslı bir otomobil almak istiyordum. Bu sebeple bende 2005 model makyajlı kasa bir Citroen Xsara aldım. Öncelikle verdiğiniz parayı sonuna kadar hak eden bir araba olduğunu unutmayın. Ön göğüs, torpido üstü, orta konsol ve kapı içlerinde yumuşak ve kaliteli bir kaplama malzemesi kullanılmıştır. Koltukları bel destekli olup kadife döşemeyle kaplanmıştır. Ön tarafının genişliği çok güzeldir. Panoramik ön camı sayesinde yol görüş açısı çok geniştir. Arka diz mesafesi ise yeterli seviyedir. Benim gibi 1.80 cm boyunda olan birisi için gayet yeterli bir arka diz mesafesi uzunluğuna sahiptir. Ayrıca kar tarafında 3 yetişkin rahatlıkla yolculuk yapabilir. Motor, yol ve rüzgar sesini asla içine almıyor. Ancak uzun yolda yüksek devirlerde kullanmanız gerektiğinden motor sesi biraz içeri duyuluyor. Citroen zaten her zaman üstün yol tutuşlu araçlar üretmiştir. Xsara’nında mükemmel bir yol tutuşu var. Ne sert virajlara yüksek hızlarda girmeme rağmen arkasını hiç savurmadı. Ani manevralar sırasında çok güzel tepki veriyor. Arka amortisörleri sert olduğu için çukurlardan geçişlerde çok ses yapıyor. Hatta öyle çok ki bazen arabanın arkası koptu orada kaldı diyorsunuz. Frenleri çok güçlüdür ve kısa mesafede düz bir şekilde arabayı durdurabilir.
Citroen Xsara Alınır Mı?
Bu arabalar elektronik olarak çok dolu bir otomobildir. Her yerinde sensörler vardır. Ayrıca tüm parçaları elektronik olarak kontrol edilmektedir. Durum böyle olunca bizim ustalar bu arabaları sorunlu hale getirdiler. Bir arızayı tamir ederken 3 yeri bozdular. Bu sebeple hemen hepsi sorunlu otomobiller haline gelmiş oldular. Eğer bir Xsara alacaksanız mutlaka geçmişini bildiğiniz fazla kurcalanmamış bir tanesini almaya özen göstermelisiniz. Yedek parçaları motor ve mekanik aksamda diğer Peugeot ve Citroen modelleriyle uyumlu olduğu için kolayca bulunuyor. Citroen’in tüm parçaları piyasaya göre biraz pahalı olduğundan Xsara’da da durum aynı. İkinci eli çok hızlı değildir ancak elde kalıp satılmayacak arabalardan da değil. Sonuç olarak eğer Xsara alacaksanız mutlaka geçmişini bildiğiniz temiz bir tanesini almalısınız.
Kaynak: otogenel