Debriyaj Merkezi Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Yeni nesil araçlarda bulunan parçalardan bir tanesi olan debriyaj merkezi ne kadara değişir? Debriyaj merkezi fiyatı ne kadar? Debriyaj merkezi değişimi işçilik ücreti ne kadardır? Kısaca debriyaj merkezi değişimi 2023 yılı maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Debriyaj merkezi, manuel şanzımanlı araçlarda kavrama sisteminin en önemli parçalarından bir tanesidir. Eski nesil otomobillerde vites değiştirmek için debriyaja bastığınızda bir halat gerilir ve şanzımanı boşa çıkartırdı. Ancak bu durum hem pedalın sert olmasına neden olurdu hem de sürücünün çok fazla efor sarf etmesine sebep oluyordu. Üreticiler sürücülerin işini kolaylaştırmak için otomobillerin her yerinde hidrolik sistemler kullanmaya başladı. Bunlardan bir tanesi de debriyaj merkezi adı verilen bir parçadır. Şanzımanı boşa çıkartmak için bir halatı gerdirme yerine pedala bastığınızda merkez yağın basıncıyla ayırmayı sağlar.

İlginizi Çekebilir : Debriyaj Halatı Değişim Fiyatı Ne Kadar

Debriyaj alt ve üst olmak üzere iki adet merkez vardır. Üst merkez pedal hizasında bulunur ve pedalın hareketini kolaylaştırır. Alt merkez ise şanzımana ayırma işlemini yapan hidrolik basınçlı sistemdir. Debriyaj merkezi çalışması için ihtiyacı olan hidrolik yağını kendi deposundan kullanır.  Debriyaj merkezi arıza yaptığı zaman aracınızda vites değişimleri sırasında ciddi sorunlar hissetmeye başlarsınız. İlk önce vites sertleşirken, gerekli olan ayırma yerine getirilemediği için vites değişimleri sırasında zorlanma görebilirsiniz. Tamamen patladığı zaman ise hiç vites değiştiremezsiniz. Ayrıca yağ kaçağına bağlı olarak sistemin yağsız kalmasına neden olur. Vites zorlamaları şanzımana zarar vereceği için kesinlikle debriyaj merkezinde bir arıza varsa sorunun çözümünü bulmalısınız.

Debriyaj Merkezi Ne Kadara Değişir 2023

Debriyaj merkezi değişimi çok zor bir işlem değildir. Yaklaşık olarak 3-4 saatlik bir süre içerisinde ustanız rahatlıkla değiştirecektir. Debriyaj merkezi fiyatı ise marka ve modele göre değişiklik gösterir. 500 ile 2.000 lira arasında değişmektedir. Debriyaj merkezi değişimi işçilik ücreti olarak 500 lira para alınmaktadır. Sonuç olarak 2023 yılı için debriyaj merkezi değişimi maliyeti 1.000 ile 2.500 lira arasında değişen bir paraya mâl olacaktır.

Son olarak debriyaj merkezinde yağ kaçağı olduğunu gördüğünüz anda mutlaka değiştirmelisiniz. Çünkü en olmadık zamanlarda patlayabiliyor ve sizin yolda kalmanıza neden olabiliyor. Ayrıca vites değişimlerinde zorlanma olduğu için şanzıman dişlilerinde aşınmaya neden olabilir.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top