Arabaların gösterdiği bazı arıza belirtileri sorunun kaynağı hakkında bilgi verebilir. Bu yazımızda arabanın bağırmasına rağmen hızlanmaması, devir yükseliyor ama araba hızlanmıyor ve motor gücü tekerlere iletilmiyor gibi soruların nedeni hakkında bilgi vereceğiz.
Manuel şanzımana sahip araçların kavrama sistemleri sürücülerin kullanım şekillerine göre değişkenlik gösterir. Bir otomobilin gösterdiği arıza belirtileri kaynağı hakkında bilgi verir. Şimdi motor bağırmasına rağmen araba hızlanmıyor sorusunun cevabına geçmeden önce kavrama sistemi hakkında kısa bir bilgi verelim. Çünkü bu arızanın sebebi kavrama sistemiyle ilgilidir.
Aracınızı hareket ettirmek için önce debriyaja basar sonra vitese takar ve ilerlemeye başlarsınız. Şanzıman ile motor arasındaki bağlantıyı sağlamak için debriyaj balatası bulunmaktadır. Baskı balata adı da verilen bu sistem vites değişimleri sırasında aracın motoru ile şanzımanı arasındaki bağlantıyı keser. Böylelikle sürücü rahat bir şekilde vites değiştirebilir. Ayrıca baskı balata motor gücünü şanzımana ileten kavramayı yerine getirir.
Eğer aracınızda gaza basıyorsunuz devir yükseliyor ama araba hızlanmıyorsa artık baskı balata azaldığı için kavrama yapmıyor demektir. Baskı balatanın azaldığını anlamanın bir çok farklı yolları vardır. Bunları tek tek sayacak olursak.
Arabanın Kalkışlarda Titremesi : Debriyaj balatasının az kaldığının en belirgin özelliklerinden bir tanesidir. Azalan balata kalkış sırasında kaçırır ve arabanın titremesine neden olur.
Devir Yükselmesine Rağmen Arabanın Hızlanmaması : Yazımızın başlığı olan bu sorun baskı balatanın az kaldığını gösterir. Çünkü motor gerektiği gibi çalışıyor ama balata azaldığı için gücünü şanzımana aktaramıyordur. Sonuç olarak arabanız bağırır ama gitmez.
Yüksek Viteste Kalkış Yapabilmek : Baskı balatanın az kaldığının diğer belirtilerinden bir tanesi de aracınızın yüksek viteste kalkış yapabilmesidir. Sağlıklı baskı balata ile 2. viteste bile kalkamazken az kaldığı zaman 3. viteste bile düz bir yolda kalkabilirsiniz. Çünkü kavrama motora yük bindiremeyecek kadar azalmış demektir.
Sonuç olarak aracınızın baskı balatası azaldığı zaman çok ciddi performans problemleri ortaya çıkabilmektedir. Devir ibresinin yükselmesine rağmen araba gerektiği kadar hızlanmıyorsa kavrama sisteminde bir arıza olduğunu gösterir. Zaten bu belirtileri çok uzun zaman görmezden gelirseniz daha ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin vites geçişlerinde sürtünme gibi belirtiler olabilir. Son olarak tamamen bittiği zaman ise aracınız vitese girmeyeceğinden yolda kalacaksınız. Bir baskı balatanın ömrü kullanım şartlarına göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama 80-100 bin kilometre kadar gidebilmektedir.
Kaynak: otogenel