Diyagnostik Tekniği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yaklaşık 30 yıldan bu yana üretilen neredeyse tüm otomobillerin motor sistemi bir bilgisayar tarafından kontrol edilmektedir. Buna motor kontrol ünitesi (ECU) adı verilir. Diyagnostik ise doğrudan ECU sistemiyle alakalı bir terimdir. 

diyagnostik teknigi nedir

Eskiden otomobillerin arızası bir belirti verene kadar sürücü tarafından fark edilemezdi. Ancak gelişen bilgisayar teknolojisi otomobillere uyarlanmaya başlayınca her şey değişmeye başladı. Motor üstünde bulunan sensörler sürekli olarak ilgili parçaları kontrol etmeye başladılar. Bu parçalarla ilgili veriler ise bir çeşit bilgisayar sistemi olan motor kontrol ünitesine (ECU) aktarılmaya başladı. ECU’nun görevi aracın üstünde bulunan elektronik sensörlerden veri alarak, motorun en verimli ve doğru bir şekilde çalışmasını sağlamaktır.  Her sensörün bir kodu vardır ve ECU bu kodlar üzerine programlanmıştır. Örneğin Oksijen sensörüyle alakalı kodlar P0160 ve P0167 arasında bulunan rakamlardır. Bu sayıların hepsi oksijen sensörünün bir ilgili arızasını ifade eder. Aracınızda ECU bulunup bulunmadığı motor arıza işareti ile öğrenilir. Aracınızda motor arıza lambası veya check engine yazısı varsa mutlaka bir beyin vardır.

Diyagnostik Kod Tarama Cihazı
Diyagnostik Kod Tarama Cihazı

Diyagnostik Tekniği Nedir?

Diyagnostik yani Türkçe karşılığıyla teşhis anlamına gelmektedir. Aracınızda bulunan arızanın tespitinde kullanılan bir terimdir. Motor arıza lambası yandıktan sonra aracınız bağlantı kablosu ile bilgisayara bağlanır. Arıza kodlarının tamamına diyagnostik kod listesi ve kısa adıyla OBD-2 arıza kodları adı verilir. Bilgisayar bağlantısı sırasında beliren kodlar arızanın direk kaynağı hakkında bilgi verirler.

Diyagnostik Tekniği  Nasıl Uygulanır?

Otomobillerin torpido içinde veya direksiyonun sol tarafında ECU bağlantı portu vardır. Ancak bu taramayı yapmadan önce bilgisayarda OBD-2 arıza kodları uygulanan program olması şarttır. Öncelikle motor çalıştırılır ve bilgisayardan önce aracın marka, model ve model yılı seçilir. Daha sonra motor teknik özellikleri işaretlenir. Bilgisayar bir süre tarama yaptıktan sonra aracınızda bulunan arızalar ekranda belirmeye başlarlar. Ustanızda bu kodları yorumlayarak arızanın kaynağını öğrenir. Eskiden kodlar İngilizce olarak çıkmakta iken günümüzde artık Türkçeleştirilmiş hali vardır. Böylelikle siz bile diyagnostik kodlarının ne anlama geldikleri hakkında bili edinebilirsiniz. Ayrıca gelişen teknoloji ile birlikte telefonlardan bile indirilebilen arıza kodları uygulamaları ile diyagnostik taraması yapabilirsiniz.

2010 yılından sonra artık ECU sisteminden vazgeçilmeye başlamıştır. Çünkü ECU, sadece motor üzerindeki sensörleri izler. Şanzıman için ayrı bir ECU bulunmaktadır. Ancak yeni nesil araçlarda tüm her şey tek bilgisayar sistemi tarafından kontrol edilir hale geldi. Buna ise güç kontrol modülü (PCM) adı verilmiştir. Yine de arıza kodları PCM’de de aynıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top