1. Anasayfa
  2. Bakım Onarım

Dizel Partikül Filtresi Arıza Lambası Nasıl Söndürülür? DPF Temizliği Nasıl Yapılır?

Dizel Partikül Filtresi Arıza Lambası Nasıl Söndürülür? DPF Temizliği Nasıl Yapılır?
0

Dizel motorlu araçlarda bulunması zorunlu bir parça olan dizel partikül filtresi (DPF) arıza lambası nasıl söndürülür? Dolu DPF nasıl temizlenir sorularına yanıt arayacağız.

1995 yılında yürürlüğe giren Avrupa emisyon kurullarını Türkiye çok vakit kaybetmeden kabul etmiştir. Bu yasa çıktıktan sonra artık motorlu taşıtların havaya saldığı egzoz gazının içindeki kirletici maddelerin sınırlanmasına gidildi. Ancak dizel yakıtı yandıktan sonra, benzine göre 4 kat daha fazla kirli egzoz gazı üretir. Bu da aracın emisyon kurulları gereği trafiğe çıkmasını engelleyen bir unsurdur.

Bu yüzden üreticiler dizel motorlu araçlarda egzoz gazındaki kirliliği düşürme yolunu seçtiler. Bu sayede dizel partikül filtresi (DPF) üretilmiş oldu. Egzoz gazı atmosfere salınmadan önce küçük petek yapıya sahip olan DPF içine girer. Burada kimyasal tepkimeye uğrar ve içerisindeki karbon molekülleri zararsız hidrojen ve azota döner.  Ama DPF içerisinde biriken karbon moleküllerinin bir şekilde temizlenmesi gerekir. Ya değilse tıkanır ve aracınızın DPF tıkalı arızası vermesine neden olacaktır. Bu durumla karşılaştığınızda aracınızın partikül filtresini temizlemeniz gerekir.

Dizel Partikül Filtresi Nasıl Temizlenir?

DPF tıkandığı zaman aracınızın performansı düşer. Ayrıca gösterge panelinde motor arıza lambası ile pek çok uyarı ışığı yanar. Bunun için tıkandığı zaman açmalısınız.

1- Yüksek Devirde Kullanmak

DPF’nin doğru çalışabilmesi için yüksek sıcaklık gerekir. Egzoz gazı yeterince sıcaktır ama bunun yüksek devirlerde yapılması gerekir. Bu yüzden aracınızı en az 30 dakika kadar 3.000 devir (RPM) üstünde kullanmanız tıkalı DPF’nin açılmasını sağlayabilir. Aracınızı her 15 günde bir mutlaka bu şekilde kullanmanız DPF’nin temizlenmesini sağlayacaktır.

2- DPF Temizleyici Katkı Maddesi Kullanmak

Oto marketlerde DPF temizleyici katkı maddeleri satılmaktadır. Bunlar yakıta katılır ve gaz haline döndüğünde DPF’nin temizlenmesini sağlar. Her 5 depodan bir tanesinde DPF temizleyici katkı maddesi kullanmanız temizlenmesine yardımcı olacaktır.

3- DPF’yi Söktürüp Su İle Temizlemek

Son çare ise dizel partikül filtresini egzoz içerisinden çıkartarak su ile temizlemek olacaktır. Çünkü diğer iki maddede yazan yollarla açılmayacak kadar tıkanan DPF’nin açılması için su ile temizlenmesi gerekebilir.

Sonuç olarak dizel motorlu araçlarda DPF bulunması zorunludur. Aracınızın filtresi tıkanmaması için önceden önlem almalısınız. Yüksek devir kullanmak ve DPF temizleyici katmak uzun yıllar boyunca tıkanmamasını sağlar. Ayrıca sıkışık trafikte yani daha çok düşük devirlerde kullanılan dizel motorlu araçların dizel partikül filtresi çok daha çabuk tıkanabilir.

Kaynak: otogenel

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir