Egzoz Neden Tıkanır? Tıkalı Egzoz Nasıl Anlaşılır ve Belirtileri Nedir

İçten yanmalı motorsa sahip otomobillerde bulunan egzoz sistemi neden tıkanır? Tıkalı egzoz nasıl anlaşılır ve belirtileri nedir? Egzoz tıkanırsa ne olur gibi sorulara yanıt arayacağız. 

tikali egzoz

Bir otomobilin motorunda yanma meydana geldiği zaman karbon monoksit, hidro karbon, oksijen, azot oksit ve kükürt dioksit gazları ortaya çıkar. Son derece tehlike olan bu gazlar atmosfere salınmadan önce egzoz sisteminde süzülür. Egzoz borusu içinde katalizör ve susturucu adı verilen parçalar vardır. Ama zamanla özellikle katalizör dolar ve tıkanır. Buna egzoz tıkanması adı verilir. Aracınızın egzozunun tıkanmasını engellemek için bazen yüksek devirde ve egzoz temizleyici katkı maddeleri kullanmak faydalı olabilir.

Ancak egzoz sisteminde özellikle hidrokarbon ve karbon monoksit gazıları tıkanmaya neden olabilir. Bunu tıpkı eskiden evlerimizde bulunan soba boruları gibi düşünebilirsiniz. Egzoz borusuna yapışan kurum, zamanla dolarak tıkanmaya neden olacaktır.

Egzoz Borusu Tıkanırsa Ne Olur?

Aracınızın egzoz borusu tıkandığı zaman hemen fark etmez ve hemen sorunu çözmezseniz yolda kalmanıza hatta aracınızın çalışmamasına neden olabilir. Çünkü motordaki gaz dışarı atılmayınca temiz hava ve yakıtın girmesi için alan kalmaz. Kısaca aracınızın motoru boğulmuş olacaktır.

1- Motorun Sesli Çalışmaya Başlaması

Boğulan bir motor sesli çalışmaya başlayacaktır. Yani yanma odasında aynı anda hava, yakıt ve egzoz gazı olacaktır. Sonuç olarak motorda titreşimler ve sesli çalışmalar görülecektir.

2- Motorun Aşırı Isınması (Hararet)

Boğulan bir motor aşırı ısınacaktır. Zaten egzoz gazı çok sıcak bir şey olduğu için motorun çok daha çabuk ısınmasını sağlayacaktır. Eğer sebepsiz yere aracınızın motoru olması gerekenden çok daha fazla ısınıyorsa egzoz borusu tıkalı olabilir.

3- Yakıt Tüketiminin artması

Egzozu tıkalı bir otomobilin en çok görülen belirtilerinden bir tanesi de yakıt tüketiminin artmasıdır. Çünkü motora binen yük tıkalı egzoz nedeniyle muazzam bir şekilde artacak sonuç olarak otomobiliniz çok fazla yakmaya başlayacaktır.

4- Motor Performansının Düşmesi, Çekiş Kaybı

Aracınız son zamanlarda çekiş zorluğu yaşıyor, rampaya gelince bayılıyorsa bunun sebebi tıkalı egzoz borusu olabilir. Bu durum motorun boğulması nedeniyle doğru hava/yakıt karışımının olmamasından kaynaklanıyor. Egzozu tıkalı bir araba çekmez.

5- Rölanti Dalgalanması

Aracınızın rölantide durması için hava/yakıt karışımının en hassas şekilde olması gerekmektedir. Egzoz tıkalı olduğu zaman gaz dışarı atılamaz. Bu doğru karışım oranını bozduğu için rölantide dalgalanma olacaktır. Rölanti dalgalanması, ayağınızla gaza basmazken devir ibresinin bir düşüp bir kalkmasıdır.

6- Arabanın Rölantide Stop Etmesi

Biraz önce dediğimiz gibi otomobilin rölantide doğru çalışabilmesi çok hassas hava/yakıt karışımı gerektirir. Ancak tıkalı egzoz bu karışım oranını bozduğundan rölantide kalması için gerekli koşullar gerçekleşmeyebilir. Sonuç olarak rölantide aracınızın motoru stop edebilir.

Egzoz Neden Tıkanır?

Bir otomobilin egzoz borusunun tıkanması için çok fazla etken vardır. Ancak dizel motorlu bir araca sahipseniz çok daha erken dolduğunu göreceksiniz. Bunun sebebi dizel egzoz gazının ürettiği maddeler çok daha fazla olmasıdır. Benzinli araçların egzoz boruları da tıkanabilir. Egzoz tıkanmasının sebepleri şunlardır;

  • Arabayı sürekli düşük devirde kullanmak
  • Kalitesiz yakıt almak
  • Sürekli kısa mesafeler ve sıkışık trafikte uzun süre kullanmak
  • Egzoz sisteminde bir sızıntı olması

Tıkalı Egzoz Nasıl Açılır?

Aracınızın egzoz sisteminin tıkandığını düşünüyorsanız öncelikle yapmanız gereken şey yüksek devirde kullanmaktadır. Buna rağmen açılmıyorsa egzoz temizleyici maddeler de faydalı olabilir. Tüm buna rağmen açılmıyorsa bir oto egzozcuya giderek egzoz borusu yerinden sökülür. Daha sonra tazyikli su yardımıyla tıkanıklık açılabilir. Ancak egzoz borusunun metali çok fazla eskidiyse değiştirmeniz gerekebilir.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top