Eksantrik Mili Konum Sensörü Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Bir otomobilin en önemli sensörlerin bir tanesi olan eksantrik mili sensörü ne kadara değişir? Eksantrik mili sensörü fiyatı ne kadar? Eksantrik mili sensörü değişimi işçilik ücreti ne kadardır? Sonuç olarak 2023 yılı eksantrik mili sensörü değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz. 

eksantrik mili konum sensoru degisimi ne kadar 2023

Günümüz otomobillerinde artık her parçanın bir sensörü bulunmakta. Ama özellikle bir kaç sensör var ki bunlar hayati derecede önemli rol oynamaktadır. Eksantrik milinin görevi motorun emme ve egzoz subaplarının açılıp kapanmasını sağlamaktır. Ancak bu durum sistematik olmak zorundadır. Motor silindirlerinin içerisinde aynı anda yanma gerçekleşmez. Örneğin 1 numaralı silindirde yanma varken, 2 numaralı da yanma gerçekleşmiş ve  egzoz gazının atılması sırasına geçilmiştir. Silindir başına en az 2 emme, 2 egzoz valfi vardır. Bunlardan egzoz kısmı açıkken, emme kısmı kapalıdır. Veya tam tersi olmalıdır. İşte bu zamanlamayı sağlayan parçaya eksantrik mili adı verilir. Eksantrik mili dönmesi için ihtiyacı olan gücü triger kayışından alır. Bu yüzden triger kayışına zamanlama kayışı da adı verilir. Eğer eksantrik milinin doğru açısı bozulursa aracınızda valf ayarı bozulacağından ciddi sorunlar meydana gelir. Bu duruma ustalar sente ayarı adı vermektedir.

İlginizi Çekebilir : “Krank Devir Sensörü Değişim Fiyatı Ne Kadar?

Günümüz araçlarında ise eksantrik milinin konumunu belirlemek için bir sensör kullanılır. Buna eksantrik mili konum sensörü adı verilmektedir. Eksantrik dişlisinin üstünde bulunan üst ölü noktaya göre ölçüm yapar ve konumu motor kontrol ünitesine (ECU) bildirir. Eksantrik mili konum sensörü arızası belirtileri ise; “motorun sesli ve titreşimli çalışması, vites değişimi olmaması, rölantide dalgalanma, motor arıza lambasının yanması ve motorun hiç çalışmaması” olabilir. Arıza yaptığını anlamanın en iyi yolu ise aracınızın bilgisayara bağlayarak eksantrik mili konum sensörü ile alakalı arıza kodlarını vermesidir.

Eksantrik Mili Konum Sensörü Ne Kadara Değişir? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Eksantrik mili konum sensörü arızalı ise asla ihmal etmeye gelmez. Bu sebeple hemen değiştirmeniz gerekmektedir. Eksantrik mili sensörü fiyatı 500 ile 1.200 lira arasında değişmektedir. Eksantrik sensörünün yeri motor silindir kapağının üstünde yer almaktadır. Değiştirilmesi en fazla 1 saatlik bir süre alacaktır. Ustanız değişimi için işçilik ücreti olarak 200 lira civarında bir para alacaktır. Kısaca eksantrik mili konum sensörü değiştirme maliyeti 2023 yılı için 700 ile 1400 lira arasında bir para tutacaktır.

Kaynak: otogenel.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top