Far Ayar Motoru Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Far yüksekliğinin ayarlanmasını sağlayan bir parça olan far ayar motoru ne kadara değişir? Far ayar motoru fiyatı ne kadar? Far ayar motoru değişimi işçilik ücreti ne kadardır? Bu yazımızda 2023 yılı için far ayar motoru değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz. 

far ayar motoru degisimi ne kadar

Otomobil teknolojisi geliştikçe sistemlerin karmaşık olması da kaçınılmaz oluyor. Çok eskilerde farlar hiç ayarlanmazken, 90’lı yıllarda ile ile manuel olarak çevrilerek far yüksekliği ayarlanabiliyordu. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte far ayarı artık elektrik motoru ile yapılıyor. Aracın içinde bulunan bir düğme kademeli olarak kaldırılarak farların yüksekliği yani yolu aydınlatma açısı sürücü tarafından ayarlanabilir hale geldi.

İlginizi Çekebilir : “Cam Motoru Değişim Fiyatı Ne Kadar

Far yükseklik ayarı, 5 voltluk bir elektrik motoru tarafından yapılmaktadır. Normalde far ayarı 4 kademe olur. Eğer en alt yani 1. kademeye indirirseniz farlar aracın hemen önünü aydınlatırken, 4. kademeye çıkarttığınızda daha uzağı aydınlatır. Ama farları sürekli en yüksek ayarda kullanmanız karşıdan gelen sürücünün gözünü alabileceği için pek tavsiye edilmez. Şehir içi kullanımlarda zaten her yerde aydınlatma olduğundan en düşük seviyede kullanmanız tavsiye edilir.

Far ayar motorunun yeri her farın içinde bulunurlar. Gücünü doğrudan aküden alarak çalışırlar. Arıza yaptığı zaman zaten fark edeceğiniz üzere artık ayar düğmesi çalışmıyor olacaktır. Bunun sonucunda değiştirmeniz önerilir. Çünkü aracınızda zaten var olan bir özelliği sırf maliyet açısından kullanmamak olmazdı.

Far Ayar Motoru Ne Kadara Değişir? Fiyatı ve Değişim İşçilik Ücreti 2023

Far yüksekliği ayar motoru değişimi için bir oto elektrikçiden destek almanız gerekmektedir. Çünkü iyi takılmadığı zaman çalışmayacaktır. Hatta aracınızın far ayarını sürekli olarak bozacaktır. Piyasada en çok satılan far ayar motoru markaları “Hella, Valeo ve Swag” markalarıdır. Far ayar motorunun bozulmasının en büyük sebebi su almasıdır. Çünkü su ile temas edince elektrikli olduğundan arıza şase yapıp motor yanacaktır. Ayrıca yılların verdiği yorgunluk motorun artık çalışmaz hale gelmesine neden olabilir. Far ayar motoru fiyatı 300 ile 1.000 lira arasında değişmektedir. Değişimi için ustanız önce far camını tablasını sökecek ardından eski motoru çıkartıp yenisi takacaktır. Far ayar motoru değişimi işçilik ücreti olarak 250 lira para alınmaktadır. Sonuç olarak 2023 yılı far ayar motoru değişimi maliyeti 600 ile 1.300 lira arasında değişen bir paraya mâl olacaktır.

Kaynak: otogenel.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top