Fren sisteminin çok önemli bileşeni olan kaliper nedir ve ne işe yarar? Fren kaliperi arızası belirtileri nedir? Fren kaliperi arızası nasıl anlaşılır? Kısaca fren kaliperi hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
Araçların durdurma ve yavaşlatma sistemi olan frenler pek çok hayati parçanın bir araya gelmesiyle çalışan çok hassas bir sistemdir. Aracınızın frenlerinde bir sorun olduğunu düşünüyorsanız asla ihmal etmeyin. Çünkü otomobiliniz ne kadar kaliteli olursa olsun fren sistemindeki bir bozukluk sizin hayatınızı tehlikeye atmaya yetecektir.
Fren kalipleri ise frenleme sisteminin önemli bir parçasıdır. Çünkü frenleme gücünü doğrudan üstüne çeken sağlam ve kalın demirden yapılmış bir parçadır. Fren balatalarının sürekli değiştirilmesi gerekiyor olsa da kaliper ömrü neredeyse bir otomobilin kullanım ömrü ile aynıdır. Ancak bazen kaliper arızası olabilir.
Fren Kaliperi Ne İşe Yarar?
Ortalama bir otomobilin ağırlığı 1 tonun üstündedir. Sizin kas gücünüz frene bastığınız zaman bırakın durdurmayı aracı hafif yavaşlatmaya bile yetmez. Bunun için hidrolik fren sistemi icat edilmiştir. Sizin pedala bastığınız kadar hidrolik yağ, bir pompa tarafından hortumlar kanalıyla kaliplere doğru gönderilir. Fren kaliperi içinde bulunan yataklarda balatalar vardır. Bu balatalar diski sıkar ve aracın yavaşlaması sağlanır. Yani fren kaliperi, balataların içinde bulunduğu ve asıl sıkıştırma işlemini yapan parçalardır. Sürekli olarak yüksek basınç altında çalıştıklarından kalın metalden yapılmışlardır.
İlginizi Çekebilir : “Fren Kalipleri Değişimi Değişim Fiyatı“
Ayrıca kaliperlerin üstünde fren havasını almak için gerekli vidalar vardır. Bu vidalar gevşetilerek sistemde bulunan hava alınmış olacağından fren sistemi daha sağlam olur.
Fren Kaliperi Arızası Belirtileri Nelerdir?
Kaliper arızası ile balata bitmesi birbirine çok benzer belirtiler vermektedir. Şimdi fren kaliperi arızası nasıl anlaşılır madde madde bunlara bakalım.
1- Frene Basınca Sağa ve Sola Çekme
Fren kaliperi arıza yaptığı zaman balataları tam sıkamaz. Bu durumda aracın bir tekeri yavaşlarken takılı kalan taraf hiç tutmaz. Bu da frene basınca aracınızın bir tarafa doğru çekmesine neden olur. Ayrıca bazen kaliper freni sıkacak şekilde takılı kalır. Bu durumda yolda giderken de çekme olabilir.
2- Fren Hidrolik Yağı Kaçakları
Yazımızın önceki kısımlarında da bahsettiğimiz gibi kaliper içine doğrudan basınçlı yağ gelir. Kaliper pistonundan veya hava alma vidasından fren hidrolik yağı sızıntıları görülebilir.
3- Fren Pedalının Aşırı Yumuşaması ve Dibe Kadar Gelmesine Rağmen Tutmaması
Son zamanlarda frene bastığınız zaman pedalın aşırı yumuşak olduğunu hissediyorsanız bu kaliper arızası nedeniyle olabilir. Hatta daha kötüsü fren pedalı dibine kadar basılmasına rağmen aracın durmasına yetecek gücü sağlayamayabilir. Bunun sebebi kaliper arızası nedeniyle fren diski ile balatalar arasında aşırı boşluk olmasından kaynaklanıyor olmasıdır.
4- Frenleme Mesafesinin Uzaması
Frenlerin iyi tutmadığının diğer en çok görülen belirtisi ise aracın durma mesafesinin uzamasıdır. Eğer eskisine göre frenleme mesafesi arttıysa bu kaliper arızası nedeniyle olabilir.
5- Fren Balatalarının Düzensiz Aşınması
Aracınızın fren balatalarını değiştirmek istediniz. Ustanız her iki tekeri de söktü ve balatalardan birisi bitmişken diğer daha bitmemiş olabilir. Çünkü kaliper arızası nedeniyle bir taraf iyi tutarken diğer taraf diski sıkamadığı balata hiç eskimez. Kaliper arızasının anlamanın en iyi yolu diyebiliriz.
6- Arabanın Kendi Kendine Fren Yapması
Eğer motor veya mekanik arızası olmamasına rağmen aracınız hızlanmakta güçlük çekiyorsa frenler sıkıyor olabilir. Çünkü arızalı bir fren kaliperi arabanın kendi kendine diskleri sıkmasına yani fren yapmasına neden olabilir.
7- Fren Yapınca Sürtme Sesi Gelmesi
Fren kaliperi arızasının son belirtisi ise frene basınca sürtme sesi gelmesidir. Genelde bitmiş bir balatanın göstergesi olsa da sıkışıp kalan kaliperler frene basınca sürtme sesi gelmesine neden olabilir.
Kaynak: otogenel