Fren Kampanası Tamir ve Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Arka fren sistemi kampana olan araçlarda bulunan fren kampanası ne kadara değişir? Fren kampanası torna ve taşlama fiyatı ne kadar? Fren kampanası değişimi işçilik ücreti ne kadar? Sonuç olarak bu yazınızda 2023 yılı için fren kampanası değişim ve torna (tamir) maliyeti hakkında bilgi vereceğiz. 

fren kampanasi degisimi ve torna ucreti

Günümüzde artık kampana fren sistemine sahip araçlar üretilmemektedir. Gelişen fren teknolojisi nedeniyle araçlarda kampana kullanılmaz. Ancak eski ve ucuz araçların arka tekerlerinde kampana fren sistemi bulunmaktaydı. Bundan 50-60 yıl kadar önce bir otomobilin tüm tekerlerinde kampana sistemine sahip frenler vardır. Ancak bu sistem kolay bozulabildiği için artık yerine disk fren sistemi tercih edilmektedir.

İlginizi Çekebilir : “Fren Diski Değişim Fiyatı Ne Kadar

Kampana sisteminin çalışma prensibi şöyledir. Sürücü aracıyla giderken fren pedalına bastığı zaman hidrolik yağı kampana içerisinde bulunan merkeze ulaşır. Merkez kampana balatasını iter. Bu sırada kampana ile sıkışan balatalar yardımıyla aracın yavaşlatılması sağlanmış olur. Ancak çok karmaşık ve narin bir yapısı olduğu için kolayca arıza yapmaktadır. İçerisindeki kampana yayı hemen kırılma eğilimindedir. Ayrıca sert frenler sırasında kampana kırılabilir. Aşırı sürtünmeye bağlı olarak kampana demiri kalınlığı hemen azalır. Diğer bir husus ise kampananın eğilmesidir. Bu durumda aracınızda fren yaptığınız zaman titremeler ve sağa ve sola çekme gibi sorunlar görülebilir. Yine de aracınızda kampana fren sistemi varsa bakımlarını zamanında yaptırmanız gerekmektedir. Kampana kapağı zamanla paslanabilir veya yamulabilir. Bu durumda ya değiştireceksiniz ya da tornacı da kampana düzeltme işlemi yaptıracaksınız.

Fren Kampanası Torna, Tamir ve Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Eğer aracınızın fren kampanası oval olduysa araç sahipleri maliyetten kaçınmak için önce torna ile düzeltme yoluna giderler. Tornacıda kampana torna ücreti 2023 yılı için tane başına 100 lira alınmaktadır. Torna süresi ise yaklaşık 10-15 dakika sürmektir. Ancak torna ile kurtarmayacak kadar eğilmişse bu sefer yenisini almak zorundasınız. Arka kampana fiyatı 400 ile 1.500 lira arasında bir fiyata satılmaktadır. Kampananın içinde bulunan porya bilyası da değişmesi gerektiğinden 250 lirada bilya parası diyebiliriz. Bilya takılması için tornacı 50 lira, ustanız ise kampana sökme takma işçilik ücreti olarak 200 lira alacaktır. Yani bir fren kampanası değiştirme maliyeti 2023 yılı için 1.000 ile 2.000 lira arasında bir paraya mâl olacaktır.

Kaynak: otogenel.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top