Hidrolik Direksiyon Neden Sertleşir? Direksiyon Sertleşmesi Sebebi Nedir?

Yaklaşık 40 yıldır üretilen otomobillerin çoğunda hidrolik direksiyon vardır. Bu yazımızda hidrolik direksiyon neden sertleşir. Direksiyon sertleşmesine sebep olabilecek nedenler nelerdir bunlara bakacağız.

Teknolojinin gelişmesinin etkilerinin ilk örnekleri otomobillerde görülmektedir. Eskiden bir aracın direksiyonunu özellikle dururken yani araba hareket etmezken çevirmek büyük kas gücü Gerektirirdi. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte hidrolik sistemli direksiyonlar ortaya çıktı. Hatta artık daha az güç harcaya elektrik destekli direksiyonlara geçildi.

Hidrolik Direksiyon Nasıl Çalışır

Direksiyon sisteminin hidrolik olması için bir takım parçaların sistemli bir şekilde çalışması gerekmektedir. Sürücü direksiyonu çevirdiği anda direksiyon kutusuna baskı yapılır. Baskının miktarı kadar hidrolik yap, kutuda basınca neden olur ve bu sayede tekerler hiç güç harcamadan sağa ve sola dönebilir. Hidrolik direksiyon sisteminin en büyük avantajı araba dururken veya park etme anında direksiyon manevrasını kolaylaştırmaktır. Artık hidrolik direksiyonlar servo yani elektrikli olmuştur ki parmak ucuyla bile çevrilebilir hale gelmiştir. Aracınız hidrolik olmasına rağmen direksiyon ağır oluyorsa ve sertleşiyorsa sistemde bir arıza var demektir.

Hidrolik Direksiyon Neden Sertleşir

Direksiyonun ağırlaşmasının sebebi bakımların aksatılmasıdır. Ayrıca direksiyon hidrolik sistemi sık sık kontrol etmelisiniz. Çünkü görmezden geleceğiniz ufak şeyler bile hidrolik sistemine çok daha ağır hasar verebilir. Şimdi gelin direksiyon sertleşmesine neden olabilecek şeyleri tek tek yazalım.

1- Direksiyon Hidrolik Yağının Kalmaması veya Az Kalması

Hidrolik direksiyon sistemi bir yağ basıncı ile çalışmaktadır. Eğer bu yap hortumlar, contalar veya keçelerden sızıntı yaparsa aracınızın sistemi yağsız kalır. Sonuç olarak artık direksiyon eskisi gibi yumuşak olmayacaktır. Direksiyonun sertleştiğini görüyorsanız ilk yapmanız gereken şey yağ miktarını kontrol etmeniz olacaktır. Direksiyon yağının rengi kırmızıdır. Aracınızın altında kırmızı renkli yağ kalıntıları görüyorsanız sızıntı var demektir.

2- Yanlış Kalınlıkta Direksiyon Yağı Kullanmak 

Direksiyon hidrolik yapı olarak genellikle ATF Dot3 kalınlığında yağ kullanılmaktadır. Eğer uygun kalınlıkta yağ kullanmazsanız sistem yağı basamayacağı için direksiyonun sertleştiğini görebilirsiniz.

3- Direksiyon Pompası Arızası

Hidrolik yağın basılması için bir motorlu pompa kullanılmaktadır. Bu pompa içerisinde bulunan çarklar yağı basınçlandırır ve sisteme gönderir. Eğer direksiyon pompası arıza yaparsa artık yağı basamaz ve direksiyon hidrolik olmaktan çıkar.

4- V Kayışının Kopması

Direksiyon pompası çalışması için gücünü V kayışından alır. Ayrıca bu kayışa şarj kayışı adı da verilmektedir. Eğer bu kayış koparsa, pompa motoru dönmeyeceği için aracınızın direksiyon hidrolik sistemi devre dışı kalacaktır. Sonuç olarak direksiyonun sertleştiğini göreceksiniz.

5- Direksiyon Kutusu Arızası

Direksiyon kutusunun içerisinde basınçlı yağ ve rol kollarına uzanan miller bulunmaktadır. Bir sistem arıza yaparsa aracınızın direksiyonu çok ağır olacaktır.

Sonuç olarak aracınızda direksiyon artık hidrolik değilse kullanmaktan uzak durun. Çünkü çok basit bir hortum kopmasından bile basınç kaybolabilir ve direksiyon sertleşebilir. Siz bunu bir şey olmaz mantığıyla görmezden gelirseniz sisteme çok daha fazla zarar gelmesine neden olabilirsiniz. Şunu unutmayın ki direksiyon sisteminin parçaları hiç ucuz değildir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top