1. Anasayfa
  2. Arızalar

Hız Sabitleyici Devreye Girmiyor? Cruise Control Arızası Nedeni

Hız Sabitleyici Devreye Girmiyor? Cruise Control Arızası Nedeni
0

Gelişen otomobil teknolojisi sayesinde artık sürücülerin kullanım şartları da değişiyor. Günümüzde üretilen neredeyse her otomobilde artık hız sabitleyici sistem bulunmaktadır. Peki hız sabitleyici neden çalışmaz. Cruise control neden devreye girmez. 

hiz sabitleyici arizasi

Hız sabitleyici ülkemizde yaklaşık 15 yıldır popüler olmaya başlasa da, aslında 50 yıllık bir geçmişi vardır. Sürücülerin direksiyonun çevresinde bulunan bir düğmeyle aracın o anki hızının sabitlemesini sağlayan mekanizmadır. Hız sabitleyicinin çalışma prensibi şu şekildedir.

Hız sabitleyici genelde 50-60 km hız ve altında devreye girmez. Bu seviyenin üstünde seyir ederken sürücü hızı sabitlemek için düğmeye bastığında gaz kelebeği konumu artık otomatik ayarlanmaya başlar. Siz ne gaz vermemenize rağmen otomatik olarak araba kendi kendine gaz verir. Ayrıca yokuş aşağıya inerken motor freniyle aracın yavaşlaması sağlanmış olur.

Hız Sabitleyici Neden Devreye Girmez?

Eğer aracınızda Cruise Control sistemi varsa çalışması için bir kaç yerden gelen verilere ihtiyaç duymaktadır. Arıza yapmasının sebepleri de bunlarla alakalıdır. Cruise control arızası nedenleri.

1- Tekerlek Hız Sensörü Arızası

Otomobilin ne kadar hızla gittiğini belirlemek için tekerleklerin hızının ölçülmesi gerekir. Bunun için bir sensörden yardım alınır. Tekerlek hız sensörü arıza yaparsa aracınızın hız sabitleyicisi devreye giremez. Çünkü arabanın ne kadar hızda gideceği belirlenemez.

2- Fren Müşürü Arızası

Hız sabitleyici fren pedalına basıldığı andan itibaren otomatik olarak devreden çıkar. Bunu algılayan sistem ise fren pedalının hemen üstünde yer alan fren müşürüdür. Pedal hareketlerini algılayan bu sensör arıza yapabilir veya yerinden çıkabilir. Bu durumda cruise control devreye alınamaz.

3- Gaz Kelebeği Konum Sensörü Arızası

Aracın kendi kendine gaz verebilmesi için gaz kelebeğinin konumunun bilinmesi gerekir. Hız sabitleyicinin çalışması için ECU, bu sensörden gelen verileri izler. Eğer kelebek pozisyon sensörü arıza yaparsa devreye giremeyecektir.

4- Hız Sabitleyici Düğmesinin Arızalanması

Hız sabitleyiciyi devreye almak için genelde direksiyon üstünde bulunan düğmeler kullanılır. Daha eskiden bir kol yardımıyla çalıştırılabiliyordu. Hız sabitleyici düğmesi veya kolu arıza yaparsa sistem çalışmaz hale gelecektir.

5- Hız Sabitleyici Sigortasının Atması

Cruise control kendi başına bir elektronik devredir. Aşırı akımlara karşı bir sigorta tarafından korunmaktadır. Bir röle veya sigorta tarafından akım kontrol ediliyor olsa gelebilecek aşırılık sonucunda sigorta atabilir. Sonuç olarak hız sabitleyici çalışmaz hale gelir.

Kaynak: otogenel

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir