Kilometre Hız Göstergesi Neden Takılır Kalır?

Otomobillerde kilometre hız göstergesi neden takılı kalır? Hız göstergesi sayacı ibresi takılır kaldıysa nasıl düzeltilir? Hız ibresinin takılı kalmasının nedenleri nedir gibi sorulara yanıt arayacağız.

Aracınızda yolda giderken kaç km hızla gittiğini bilmek herkesin merak ettiği bir şeydir. Özellikle hız sınırlarına uymak için bir otomobilde hız göstergesinin mutlaka olması gerekmektedir. Hız göstergesinin tarihi neredeyse otomobillerin kendisi kadar eski tarihe ulaşmaktadır. Bundan 20 yıl önceye kadar aracın ne kadar hızla gittiğini öğrenmek için şanzıman çıkış miline bağlayan bir dişli döner ve kilometre teli denilen bir halatı çevirirdi. Böylelikle sizde aracınızın ne kadar hızla gittiğini öğrenebiliyordunuz. Ancak gelişen otomobil ve bilgisayar teknolojisinden otomobillerde büyük oranda etkilenmeye başladılar. Artık halat bırakılmış oldu ve tekerlerde bulunan tekerlek hız sensörleri aracın hızını belirler hale geldiler. Sonuç olarak iki sisteminde çalışma prensibi aynıdır. Hız göstergesinin yükselip alçalması için sensörlerden verilerin zamanında doğru gelmesi gerekmektedir.

Kilometre Hız Göstergesi Neden Çalışmaz

Aracınızın hız göstergesi ibresi sıfırda veya belirli bir hızda takılı kaldıysa bir arıza var demektir. Aslında sorunun kaynağını bulmak çok zor değildir. Eğer hız göstergesi ibresi takılı kaldıysa bir kaç yere bakmanız yeterli olacaktır.

1- Hız İbresi Arızası Nedeniyle Takılı Kalması

Gösterge panelinin ortasında bulunan en büyük gösterge hız göstergesidir. Bir ibre aracın gittiği hız kadar yükselir ve düşer. Ancak ibre kir nedeniyle takılı kalabilir. Ayrıca ibrenin arkasında bulunan küçük bir yay koptuğu zaman ibrenin takılı kalmasına neden olabilir.

2- Şanzıman Hız Sensörü Arızası

Eski sistem hız göstergesine sahip araçlarda hızın belirlenmesi için şanzıman milinin dönüş hızını hesaplayan ucunda döner bir başlık bulunan şanzıman hız sensörü vardır. Eğer arıza yaparsa aracınızın hız göstergesi takılı kalır.

3- Kilometre Telinin Kopması veya Takılı Kalması

Şanzıman hız sensörünün ucunda gösterge paneline doğru uzanan bir halat vardır. Bu halat küçük bir borunun içinde döner. Eğer kir nedeniyle sıkışırsa dönemez hale gelir ve hız göstergesinin çalışmamasına neden olur.

4- Tekerlek Hız Sensörünün Arızalanması

Yeni nesil ECU sistemine ve ABS frenlere sahip araçların hızları tekerlerden ölçülür. Teker üstünde bulunan sensör bilyanın dönüş hızını hız göstergesine yansıtır. Eğer bu sensör yerinden çıkar, kırılır veya arızalanırsa aracınızın hız göstergesinin takılı kalmasına neden olabilir.

5- Motor Kontrol Ünitesi (ECU) Beyin arızası

Tekerlek hız sensöründen veriler önce ECU adı verilen aracın bilgisayarına oradan göstergeye gönderilir. Eğer beyinde yazılımsal bir hata olursa aracınızın hız göstergesi doğru bir şekilde göstermeyecektir.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top