Kızdırma Bujisi Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Dizel motorlu araçlarda bulunan kızdırma bujisi ne kadara değişir? Kızdırma bujisi fiyatı ne kadar? Kızdırma bujisi değişimi işçilik ücreti ne kadar? Sonuç olarak 2023 yılı için kızdırma bujisi değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Benzin motorlu araçlarda ateşleme için kıvılcım çıkartılması yeterlidir. Bunun için ateşleme bujisi adı verilen parçalar kullanılır. Çünkü benzinli motora sahip araçların çalışmadan önce yüksek sıkıştırma ile pek alakaları yoktur. Ancak dizel motorların çalışma prensibi biraz daha farklıdır.

Motorin yakıtı bildiğimiz kıvılcım ile tutuşmayacak kadar kalın bir yakıttır. Aslında bir çeşit yanıcı yağ desek olur. Çalışması için motorda muazzam bir sıkıştırma oranının olması gerekir. Siz marşa basmak için çevirdiğinizde pistonlar yukarı kalkar. Bu sırada sıkışan hava ısınır, tam bu anda enjektörler yakıt püskürtmeye başlar. Ancak bu sıcaklık bile yakıt/hava karışımının tutuşması için yeterli değildir. İşte tam bu sırada ısıtma bujisi adı verilen parçalar yanma odasının sıcaklığını tutuşma olana kadar ısıtır. Sonuç olarak aracınızın motoru çalışmış olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Buji Değişim Fiyatı Ne Kadar

Dizel motorlu araçlarda, çalıştırmadan önce gösterge panelinde ısıtma işaretinin sönmesinin beklenmesi bu yüzdendir. Kızdırma bujilerinin bir kullanım ömrü vardır. Bu süre yaklaşık olarak 50 bin kilometre kadardır. Ancak aracınızda kullanılan yakıt kalitesi ve kullanıcı şekli kızdırma bujisinin ömrünü çok daha kısaltabilen etkenlerdendir.

Normalde her 3 rutin bakımdan birisinde kızdırma bujilerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Eğer ısıtma bujileri arıza yaparsa aracınızda “sabahları zor çalışma, egzozdan kara duman atma, motorda tekleme, yakıt tüketiminin artması, motorun sesli çalışmaya başlaması, motor arıza lambasının yanması” gibi belirtiler görülecektir. Ustanız bujilerden birisini söktüğünde ucunun kararmış olmasına bakacaktır. Ayrıca aküden elektrik verdiğinde kızdırma işlemini tam bir şekilde yaptığını kontrol eder. Eğer çalışmasında bir sorun varsa değiştirilmesi aracınızın motor sağlığı açısından çok önemlidir.

Kızdırma Bujisi Ne Kadara Değişir? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Isıtma bujisi değişimi çok fazla bir işçilik istemez. Ustanız yaklaşık 1 saatlik bir süre içerisinde rahatlıkla değiştirecektir. Isıtma bujisi değiştirirken sadece çalışmayanı değil tümünü birden değiştirmeniz ikide birde ısıtma bujisi arızasıyla uğraşmanızı engeller. Ancak kızdırma bujisi fiyatı tane olarak 150 – 200 lira arasında değişmektedir. Çin malı bujiler ise 75 liraya kadar bulunabiliyor. Ancak asla bu adi bujileri kullanmamanızı tavsiye ediyorum. Kızdırma bujisi değişimi işçilik ücreti ise 200 lira olarak alınmaktadır. Sonuç olarak kızdırma bujisinin tanesinin değişim maliyeti 2023 yılı için 350 lira civarında tutacaktır. 4 tane değişim fiyatı ise 1.000 lira civarında bir paraya mâl olacaktır.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top