Krank Mili Ne İşe Yarar ve Görevi Nedir?

Adını sıklıkla duyduğumuz parçalardan bir tanesi olan krank mili nedir ve ne işe yarar? Krank milinin görevi nedir? Krank mili yeri nerededir? Krank mili ile tüm teknik bilgilere yer vereceğiz. 

krank mili nedir

İçten yanmalı motorların çalışma prensibi basittir. Motorun yanma odasında bulunan hava/yakıt karşımı tutuşturulur. Bunun sonucunda yüksek parlama özelliği olan yakıt bir patlama meydana getirir. Bu patlama sonucunda ortaya çıkan basınç pistonları aşağı doğru iter. Böylelikle motor çalışmış olur.

Krank Mili Nedir ve Ne İşe Yarar?

Genelde adı krank mili olarak bilinse de teknik adı krank şaftıdır. Krank milinin görevi pistonların dikey hareketini doğrusal harekete çevirmektir. Pistonlar yukarı aşağı hareket ettiği sürece, bağlı bulundukları krank milini döndürmeye başlarlar. Krank, şanzımana güç aktarır oradan da tekerlere iletilen güç aracın hareket etmesini sağlar. Krank mekanizması “pistonlar, biyel kolları (piston kolu), dişliler ve krank milinden” oluşmaktadır.

Krank mili pek çok parçacının bir araya gelmesiyle oluştur. Şimdi Krank milini detaylıca inceleyelim.

Krank Mili Yapısı
Krank Mili Yapısı

1- Şanzıman Giriş Mili : Bu ucun diğer tarafında şanzıman mili vardır. Motorun hareketi bu mil sayesinde şanzımana aktarılır.

2- Karşı Ağırlıklar : Mil dönerken boşta kaldığı zaman diğer tarafa dönmesi gerekir. Bunun için karşı ağırlık adı verilen parçalar vardır.

3- Krank Mili Ana Yatağı : Asıl gücü taşıyan kısım burasıdır. Motorun ürettiği tork gücünü karşılar. Ayrıca kendi ekseni etrafında dönmektedir.

4- Dengeleme Kolu (Conrod Kolu) : Krank milinin dönerken aynı eksende yalpa yapmadan dönmesi gerekir. Bunun için piston kollarının bağlı olduğu conrod kolu adı verilen bu parçalar vardır. Biyel kolları bu parçayı iterler.

5- Volan Karşı Dişlisi : Volan dişlisini döndürmeye yarayan dişlidir. Bunun ucuna volant bağlıdır. Döndüğü süre boyunca volanı çevirmeye devam eder.

6- Krank Yağlama Delikleri : Eğer krank mili yağsız kalırsa sürtünme nedeniyle yatak sarar. Bunun için yağın püskürten bu küçük delikler bulunmaktadır.

Sonuç olarak krank mili pistonların itme kuvvetini dönme kuvvetine dönüştüren şaftın adıdır. Aracınızda en önemli işlevi görmektedir. Ayrıca krank mili döndüğü süre boyunca triger kayışını çevirir. Böylelikle motorun sente zamanlamasını da ayarlar. Krank milinin dönmesi sadece hareket değil “şarj dinamosu, yağ pompası, devirdaim pompası (su pompası), klima kompresörü” gibi bileşenlerin de çalışmasını sağlamaktır. Traktörlerin arkasında bulunan şaft mili aslında krank milini boş ucudur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top