1. Anasayfa
  2. İnceleme

Lada Samara Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Lada Samara Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları
0

Rus otomobil üreticisi Lada’nın ülkemizde en çok satılan modeli olan Samara nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Lada Samara inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

lada samara

1960’lı yıllarda Sovyetler kendi yerli otomobil modelini üretmek için kolları sıvamıştı. Her şeyi sıfırdan yapmak yerine İtalyan Fiat markasından destek aldılar. Ülkemizde Murat 124 adı altında satılan modeli satın alıp üstünden geliştirmeye başladılar. Ancak Ruslar ürettiği bir otomobili asla tasarım olarak geliştirmediler. İlk banttan inen model ile sonuncusunun tasarımı hep aynı. Lada Samara’da ilk olarak 1984 yılında üretilmeye başlamış 20 yıl boyunca aynı tasarım ile satılarak 2004 yılında satıştan kaldırılmıştır.

Lada Samara Nasıl Bir Araba?

Şuan ülkemizde hala yollarda olan en ucuz aile otomobili olarak karşımıza çıkmaktadır. 3 ve 5 kapılı hatchback ile sedan kasa tipleri vardır. En çok tutulanı 5 kapılı hatchback olanıdır. Donanım olarak 1984 ile 2004 modeli aynı özelliklere sahiptir. Yani bir otomobil düşünün 2004 model olsun ama bir hidrolik direksiyonu bile olmasın. Zaten Rus üretim doktrinine göre iş görmesi yeter mantığı güdülmektedir. Bu durum özelliklerinin az olmasına rağmen Lada Samara’yı oldukça sorunsuz bir otomobil yapmaktadır. Satış konusunda ülkemizde o kadar başarılı olmuştur ki 1993 yılında Türkiye’nin en çok satılan ithal otomobili unvanını almıştır. Ayrıca şöyle bir durum vardır. 1993 yılında motorda revizyona gitmek isteyen Lada, Alman otomobil üreticisi Porsche’den destek almıştır. Lada Samara motorunun üst kapağı Porsche tarafından tasarlanmıştır. 1993 yılından sonra üretilen Samaranın düşük devirde yüksek hızla gitmesinin sebebi budur. Samara’da 5 ileri manuel şanzımana yer verilmiş olup, otomatik viteslisi mevcut değildir. 1998 yılına kadar karbüratörlü motorlara yer verilmiştir. Ancak Avrupa emisyon kanunları nedeniyle emisyon değerlerini düşürmek için 1999 yılından itibaren tek nokta enjeksiyonlu motorlara geçilmiştir. Motor teknik özellikleri ise şu şekildedir;

Lada Samara Teknik Verileri
Motor Gücü 70 Beygir (HP) / 5600 Devirde
Tork 108 Nm / 3500 Devirde
Yakıt Tipi Benzin
LPG Uyumluluğu 9/10
Son Hızı 162 Km/s
0-100 Hızlanması 14.8 saniye
Şehir İçi Yakıt Tüketimi (100 Km’de) 10.5 Litre
Şehir Dışı Yakıt Tüketimi (100 Km’de) 6.7 Litre
Yakıt Sistemi Karbüratör (1984-1999 Arası)
Yakıt Sistemi Tek Nokta Enjeksiyon (1999 Model Üstü)
Boş Ağırlığı 945 Kilo
Bagaj Hacmi 325 Litre (HB)
Frenleme Mesafesi 60 km/h ile 20 Metre
Lada Samara Hatchback
Lada Samara Hatchback

Lada Samara Kullanıcı Yorumu

Daha önce birisi 1993 model diğeri 2001 model olmak üzere iki farklı Lada Samara sahibi oldum. İlk olarak iç mekan kalitesinden bahsedecek olursak. Ön göğüs ve kapı kollarında daha önce hiç görmediğim kadar kalitesiz malzeme kullanılmıştır. Hatta ön göğsü çatlak olmayan Lada Sama bulmak samanlıkta iğne aramakla aynı. Koltuklarında yumuşak bir sünger kullanılmasına rağmen çabuk eziliyor. Bu da koltuklarının rahatsız olmasına sebep oluyor. Frenleri çok zayıf olmasa da bir Tofaş gibi değildir. Benim en sevdiğim yani frenlerinin çabuk kızaklamaya geçmemesiydi. Arka koltuklarının diz mesafesi yeteri kadar uzundur. 3 yetişkin rahatlıkla sığabilir. Lada Samara kullanmayanlar kaloriferinin fırın gibi yaptığını söylerler. Ama herhangi bir arabadan farkı yok. Yol tutuşu fiyatına göre güzeldir. Zaten önden çekişli olması bu fiyatlara alınacak en iyi arabalardan bir tanesi yapıyor. Tofaş’a göre çok daha iyi bir yol tutuşu vardır. Virajlarda arkasını en azından bir Tofaş gibi çabuk bırakmıyor. Düşük devirde yüksek hızlara çıkması yakıt açısından avantaj sağlıyor.

Lada Samara İçi
Lada Samara İçi

Lada Samara Alınır Mı?

Evet son olarak Lada Samara alınır mı sorusuna geldik. Fiyat olarak baktığımız zaman Türkiye’de şuan daha ucuza satılan bir otomobil yok. Ancak almadan önce karbüratörlü olanına bakmanızı tavsiye ederim. Çünkü enjeksiyonlu olanlarında sensör olduğu için çok fazla elektrik arızası veriyor. Frenleri nispeten güzel olmasına rağmen çok dayanıksız parçaları var. Sürekli olarak frenlerinden bir arıza çıkartıyor. Yedek parça fiyatları çok ucuz ve kolaylıkla bulunabiliyor.

Kaynak: otogenel

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 3
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir