LPG Beyni Arızası Nasıl Anlaşılır? Gaz Beyni (Regülatör) Arıza Belirtileri

LPG’nin ucuz olması sebebiyle pek çok benzinli araç sahibi otomobillerine LPG kiti taktırdılar. LPG’nin en önemli parçalarından bir tanesi olan regülatör yani LPG beyni arızası nasıl anlaşılır? Tüp beyni arıza belirtileri nelerdir gibi sorulara yanıt arayacağız.

LPG, benzinli araçlar için her zaman ekonomik yol olmuştur. LPG taktırmak için aracınızın motorunda pek çok parça değişir. Ayrıca kaputun altında bulunan bölmeye LPG sisteminin bileşenleri eklenir. Bunlar, LPG enjektörleri, ECU, LPG beyni (regülatör) ve hortumlar başta olmak üzere pek çok şeyi bünyesinde barındırır. LPG beyni adında da anlaşılacağı üzere sisteminin çalışması için en önemli parçalardan bir tanesidir. Aracınızın LPG regülatörü arıza yaparsa, gazda çalışmayacağı için yolda kalacaksanız. Ancak imdadınıza benzin yetişebilir. Bunun için aracınızda her zaman bir miktar benzin bulundurmanız gerekmektedir. LPG beyni arızasının belirtileri olmaktadır. Eğer sizde aracınızda bu tür sorunlarla karşılaşıyorsanız LPG beynini kontrol etmelisiniz.

İlginizi çekebilir: LPG Beyni (Regülatör) Değişim Fiyatı Ne Kadar?

Arıza belirtilerine geçmeden önce LPG beyni ne işe yarar önce ona bakalım. Aracınıza benzinlikten gaz aldığınız zaman depoda sıvı halde durur. Ancak motora gaz halinde geçmesi gerekir. Bunun için sıvı gazın ısıtılması gerekmektedir. İşte bu sıcaklık motor soğutma suyundan alınır. LPG beyni içine motordan gelen su ile depodan gelen sıvı gaz birbirine yaklaştırılır. Böylelikle ısınan LPG sıvı halden gaz haline geçer. İşte LPG beyni bu açıdan bakıldığı zaman ne kadar önemli bir rol oynuyor çok rahat görebilirsiniz.

LPG Beyni Arızası Belirtileri

LPG regülatörü arızası nasıl anlaşılır diye pek çok sürücü cevap arıyor. Aşağıda saydığımız maddelerden bir veya daha fazlası aracınızda mevcutsa mutlaka LPG beynine bakmalısınız.

1- Yakıt Tüketiminin artması

LPG beyni arıza yaptığı zaman içeride gaz sızıntısına neden olabilir. Hatta suya karışan gaz boşa gider. Sonuç olarak aracınızın fazla yaktığını görürsünüz.

2- LPG Beyni Üstünde Karlanma ve Donma

Aracınızı çalıştırdıktan sonra LPG beynini kontrol edin. Çünkü sıvı gaz çok soğuk haldedir. Eğer tüp beyni üstünde karlama ve donma gibi buz oluşmasını görüyorsanız diyaframdan kaçırıyor demektir. Bunun sonucunda regülatörün değiştirilmesi gerekecektir.

3- Radyatör Suyuna Gaz Karışması

Regülatör içinde gaz ve suyun birbirine karışmaması için diyafram adı verilen bir ayırıcı bulunmaktadır. Ancak bu diyafram kaçırdığı zaman gaz suya temas eder. Böylelikle aracınızın motor suyuna gaz karışmış olur. Radyatörü açtığınızda hava kabarcıkları görüyorsanız LPG beyni arızalı olabilir. Çünkü motor suyuna gaz karışıyordur.

4- LPG Beyninin Gaz Kaçırması ve Arabanın İçinin Gaz Kokması

LPG beyni arızalanırsa gaz sızıntısına neden olur. Eğer arabanızın gazı çok çabuk bitiyorsa hatta araba dururken bile gaz eksiliyorsa üstüne üstlük birde arabanın içinde gaz kokusu oluyorsa bunun sorumlusu LPG beyninin arızalı olması olabilir.

5- Motor Soğukken ve Sabahları Arabanın Zor Çalışması 

Aracınızın motoru özellikle sabahları ve kış aylarında zor çalışıyorsa ilk bakmanız gereken yer LPG beyni olmalıdır. Çünkü donan beyin LPG’nin gaz haline geçmesine engel olacağından çalışmasını zor hale getirecektir.

6- Motor Performansının Düşmesi ve Arabanın Çekmemesi

Regülatör arıza yaptığı zaman gazı olması gerektiği gibi motor yanma odasına iletemez. Kısaca hava/yakıt karışımı bozulmuş olur. Bunun sonucunda aracınızın motor performansında ciddi bir düşme görürsünüz. Özellikle yokuşlarda arabam tüpte bayılıyor ve çekmiyor diyorsanız LPG beyninden şüphelenmelisiniz.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top