MAF (Kütle Hava Akış) Sensörü Nedir ve Ne İşe Yarar? Debimetre Arızası Belirtileri Nedir?

Kütle Hava Akış Metre yani MAF sensörü nedir ve ne işe yarar? MAF sensörünün görevi nedir? MAF sensörü arızası nasıl anlaşılır? Bu yazımızda MAF sensörü ile alakalı tüm konulara değineceğiz.

Her ne kadar elektrikli otomobiller artık daha yoğun bir şekilde kullanılmaya başlıyor olsa da trafikte bulunan araçların büyük kısmı içten yanmalı motora sahiptir. İster benzinli isterse dizel motor olsun normal çalışabilmesi için hava ve yakıt gerekir. Kesintisiz yanma meydana gelebilmesi ve motor performansının en üst düzeyden sağlanması için hava/yakıt karışım oranının doğru bir şekilde olması gerekir.

Eski araçlarda bir karbüratör tarafından yakıt hava kombinasyonu sağlanırdı. Ancak gelişen bilgisayar teknolojisi otomobillerde de kendini gösterdi ve motor kontrol ünitesi (ECU) adı verilen otomobil beyni icat edildi. ECU, çalışması için gerekli olan verileri motor parçalarını kontrol eden sensörlerden alır. Sensörlerden gelen elektrik voltajı eğer çalışma aralığının dışına çıkarsa ECU’ya bir sinyal gönderilir ve o parçada arıza olduğu anlaşılmış olur. MAF sensörü uzun adıyla kütle hava akış sensörü bunlardan bir tanesidir.

MAF Sensörü Nedir ve Ne İşe Yarar?

Kütle hava akış sensörü motora emilen havanın miktarını ölçüp ECU’ya bilgi veren çok önemli bir sensördür. MAF sensörü yeri hava filtresi ile motor arasındaki hortumda yer alır. Motora emilen havanın miktarına göre ECU, ateşleme zamanlamasını ve yakıt miktarını ayarlar. Debimetre adı verilen MAF sensörünün diğer bir görevi ise havanın sıcaklığını ve basıncını ölçmektir. Tüm bunlar motorun en ekonomik ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak içindir.

MAF Sensörü Çeşitleri

Otomobillerde iki çeşit kütle hava akış metre kullanılmaktadır. Bunlardan ilki kanatlı hava debimetreleri olarak bilinir. Daha çok eski model (2010 ve daha eski) araçlarda mevcuttur. Çalışması için sinyal voltajı ve vorteks tarzı hava akış ölçümleri yaparlar. Ancak günümüzde daha çok sıcak tel hava akış MAF sensörleri kullanılır. Bir silindirin ortasında bulunan termistör, platin sıcak tel ve elektronik kontrol devresinden oluşur. Termistör hava sıcaklığını ölçer. Elektronik kontrol devresi ise platin sıcak teli sabit sıcaklıkta tutar. Tele çarpan havanın yarattığı titreşimler sayesinde miktar ölçülür. Ayrıca bu tel ne kadar hava emildiğini ECU’ya bilgi olarak gönderir.

maf sensoru

MAF (Kütle Hava Akış Metre) Sensörü Arızası Belirtileri ve MAF Arızası Nasıl Anlaşılır?

Pek çok kişi MAF sensörü arızası nasıl anlaşılır diye merak ediyor. Aslında arızası en kolay tespit edilebilen sensörlerden bir tanesidir. Çünkü doğrudan motorun çalışmasını etkilediği için çok kolay teşhis edebileceğiniz arızalar verecektir. Hava yakıt karışım oranı bozulacağından motorun çalışma düzeni bozulacaktır.

1- Motor Arıza Lambasının Yanması

MAF sensörü artık görevini yapmaz hale geldiğinde ECU, yakıt ve ateşleme ayarlayamaz. Bu durumda araç beynine hatalı sinyal gönderilir. ECU bunu bir arıza olarak algılayacağı için sürücüye bir şeylerin kötü gittiğini göstermek için gösterge panelinde motor arıza lambası yanacaktır.

2- Egzozdan Siyah Duman Çıkması

Motorun normal çalışabilmesi için 14/1 oranın hava yakıt karışımı olmalıdır. Diğer bir deyişle yanma odasında 14 birim hava varken 1 birim yakıt olmalıdır. Ancak MAF arızasında hava miktarı ölçülmediğinden motora fazla veya eksik yakıt gönderilebilir. Buna zengin çalışma veya fakir çalışma adı verilebilir. Bu tür durumlarda bozuk hava/yakıt oranının yanması sonucu ortaya çıkacak egzoz dumanının rengi siyah olacaktır.

3- Arabanın Zor Çalışması

Aracınızı durdurduktan sonra tekrar motoru çalıştırmak istediğinizde zor çalışmasının sebebi bozuk hava/yakıt karşımı nedeniyle ateşlemenin meydana gelememesidir. Özellikle motor soğukken ve sabahları aracınız zor çalışıyorsa MAF sensörü arızalı olabilir.

4- Gaz Verince Tekleme ve Silkelenme

Aracınızda hızlanmak için gaza bastığınızda motorda tekleme ve silkeleme tarzında titreme oluyorsa MAF sensörü görevini yerine getirmiyor olabilir. Çünkü emilen havanın artışını ECU öğrenemiyor ve eksik yakıt gönderiyor demektir. Ayrıca ateşleme zamanlaması da bozulmuştur.

5- Yakıt Tüketiminin Artması

Aracınız son zamanlarda fazla yakıt tüketmeye başladıysa bunun sebebi MAF sensörü olabilir. Çünkü düşük hızlarda bile arızalı bir kütle hava akış metre çok hava gönderebilir. Buna bağlı olarak yakıt daha fazla geleceğinden tüketimi artacaktır.

6- Rölantide Dalgalanma

Aracınız rölantide dururken motorda titreme ve devir ibresinde dalgalanma görüyorsanız bunun sebebi MAF sensörü arızası olabilir. Ancak unutmayın bu arıza tek başına bir çok başka sorunun belirtisi de olabilir.

7- Gaz Yememe Motorun Çekmemesi

Aracınızın motor performansı düşük ise kesinlikle hava/yakıt karşım oranında veya ateşleme sisteminde arıza var demektir. MAF sensörü arızası da çekiş düşmesine neden olacaktır.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top