Marş Basıyor Ama Araba Çalışmıyor Sebebi Nedir?

Marş basıyor ama arabanın motoru çalışmıyor, araba marş almıyor diyorsanız bunun sebebi nedir sorusuna yazımızda cevap arayacağız. 

Aracınızın çalışması için yüzlerce parçanın bir uyum halinde çalışması gerekir. Eğer bir tanesinde bile sorun olursa motorun çalışmasına engel olabilir. Bu yazımızda aracım marş basıyor ama çalışmıyor diyorsanız bunun sebebi ne olabilir sorusuna yanıt arayacağız.

Aracınızın kontağını çevirip marş yapmaya başladığınızda, marş dinamosu volan dişlisini çevirmeye başlar. Bu sırada motor yanma odasına hava emilirken enjektörlerden yakıt püskürtülür. Bu sırada ateşleme sistemi devreye girer ve hava/yakıt karışımını tutuşturur. Böylelikle aracınızın motoru çalışmış olur. Kontağı çevirirken marş sesi gelmesi voltan dişlisinin döndüğüne işarettir. Yani marş motoru görevini yerine getiriyordur ancak diğer çalışma parçalarında sorun var demektir. Peki ya marş basmasına rağmen araba neden çalışmaz gelin şimdi madde madde sebeplerine bakalım.

Marş Basmasına Rağmen Motor Neden Çalışmaz

Marş basması demek kontağı motor çalıştıracak kadar çevirdiğinizde marş motorunun devreye girdiğini görmek demektir. Eğer bu ses gelmesine rağmen motor çalışmıyorsa arızanın sebebi büyük ihtimal ateşleme sistemindedir. Ancak yakıt ve hava oranı da çalışmasını engelleyen etkenlerdendir.

1- Bujilerin Eskimiş Olması

Aracınızın bujileri motorun çalışması için gereken hava/yakıt karışımının tutuşturulması için kıvılcım çıkartmaya yarar. Genelde bir tanesi arıza yaptığından tekleme olur. Ancak hepsi birden bozulduğundan motorda kıvılcım olmayacağı için çalışmayacaktır. Sonuç olarak marş basmasına rağmen motor çalışmaz.

2- Buji Kablolarının Eskimesi

Buji kabloları distribütörden aldığı elektriği bujilere ulaştırmakla görevli hattır. Eğer buji kabloları arızalanırsa elektrik geçişini kısıtlar. Sonuç olarak aracınızın motoru çalışmaz.

3- Distribütör Arızası

Ateşlemenin dağıtılmasından sorumlu olan parça distribütör arıza yaptığı zaman aracınız marş basar ancak çalışmaz.

4- Bobin Arızası

Bobinin görevi şarj dinamosu veya aküden aldığı elektriği binlerce volta çevirmektir. Eğer bobin arıza yaparsa bujilerin ateşlemesi için gerekli elektrik enerjisi üretilemez. Sonuç olarak motorun çalışması engellenmiş olur.

5- Benzin Pompası Arızası

Motorun çalışması için yanma odasına yakıt püskürtülmesi gerekir. Depodan alınan yakıtı enjektörlere kadar taşıyan parçaya yakıt pompası adı verilir. Elektrikli bir motora sahip olan pompanın motoru yandığı zaman aracınızın motoru benzinsiz kalacağı için marş basmasına rağmen çalışmayacaktır.

6- Hava Filtresinin Tıkanması

Zor bir olasılık ama yine de başınıza gelebilir. Eğer motora hava emilmeden önce hava içerisinde bulunan kir ve pislikleri temizleyen bu parça tıkanırsa motora hava ulaşmaz. Sonuç olarak aracınızın motoru marş basmasına rağmen çalışmayacaktır.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top