Marş Dinamosu (Motoru) Kömürü Değişim Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Aracın ilk çalıştırılması için gerekli olan bir parça olan marş motoru kömürü ne kadara değişir? Marş dinamosu kömürü değişim fiyatı ne kadardır? Marş dinamosu kömürü değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca 2023 yılı için marş dinamosu kömürü değiştirme fiyatı hakkında bilgi vereceğiz.

mars dinamosu komuru degisimi fiyati

Marş motoru kömürü değişimi hakkında bilgi vermeden önce ne işe yaradığı hakkında biraz bilgi verelim. Marş dinamosu aracın motoruna ilk hareketi verebilmek için muazzam bir tork üretmelidir. Ancak bu kadar çok gücü üretebilmesi için çok yüksek bir elektrik enerjisine ihtiyaç duyar. Akünün 12 voltluk gücü buna yetmeyeceği için manyetik alan enerjisinden faydalanılır. Siz marşa bastığınız andan itibaren basit bir elektrik motoru olan marş motoruna elektrik gider. Marş dinamosunun içinde bir makaraya sarılmış halde bakır teller vardır. Bu tellerin etrafında ise mıknatıslar vardır. Bakır teller ile mıknatıslar manyetik alan oluşturur. Bu sırada ortaya çıkan güç motor muazzam bir tork kuvveti sağlar. Böylelikle marş motorunun gücü volan dişlisini çevirebilecek kadar artar. Bakır teller mıknatıslara sürtünürler. Bu mıknatıslar zamanla aşınır ve bakır tellerden uzaklaşırlar. İşte bu duruma marş dinamosu kömürü bitmiş adı verilir. Sanayide ustalar tarafından kömür diye tabir edilen şey aslında bildiğimiz ters kutuplu mıknatıslardır. Azalmaya başladığı zaman aracın çalıştırması zorlaşır. Çünkü bakır teller ile arası açılan mıknatıslar manyetik alan oluşturamazlar. Zaten iyice bittiği zaman motoru hiç çalıştıramaz hale geleceksiniz. Bu duruma marş dinamosu kömürü bitmesi adı verilir.

İlginizi Çekebilir :  “Marş Dinamosu Değişimi ve Tamiri Ne Kadar

Marş Dinamosu Kömürü Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Aracınızın marş dinamo kömürü bittiyse bir oto elektrikçiye gitmelisiniz. Ustanız öncelikle dinamoyu yerinden söker ve içini açar. Biten kömürün yerine yenisini takar. Ardından dinamoyu yeniden yerine bağlar. Dinamo kömürü değişimi ne kadar sürer diye soracak olursanız bu işlem 2-3 saatlik bir süre alır. Marş dinamosu kömürü fiyatı 250-300 lira civarındadır. Ancak usta işçilik ücreti olarak 600 lira isteyecektir. Hatta bu fiyat aracın marka ve modeline göre çok daha fazla artacaktır. Bu söylediğimiz parçası en ucuz olarak bilinen Tofaş veya Reno 9 gibi modeller için geçerlidir. Marş dinamosu kömürü değiştirme maliyeti 2023 yılı için 1.000 ile 3.500 lira arasında bir paraya mâl olacaktır.

Kaynak: otogenel.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top