Japon otomobil devi Mazda’nın bir dönem ülkemizde en çok satılan modeli olan 323 nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Mazda 323 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Japon otomobilleri her zaman dünyanın en sağlam ve uzun ömürlü araçları olmuştur. 90’lı yıllarda c segmentinde en çok tutulan modeli ise 323 olarak bilinmektedir. Ülkemizde ilk olarak 1984 yılında satılmaya başlamış olsa da asıl çıkışını 1990 yılında efsane kasa ile yapmıştır. 1997 yılına kadar birinci nesil kasalar satıldıktan sonra yılın ikinci yarısından itibaren 2. nesil kasalara geçilmiştir. 2000 yılında makyajlandıktan sonra 2003 yılında satıştan kaldırılarak yerini Mazda 3 serisine bırakmıştır.
İlginizi Çekebilir: Mazda 626 GD Nasıl Bir Araba, Alınır Mı?
Mazda 323 Nasıl Bir Araba?
C segmenti yani orta sınıf aile otomobili olan 323 bugün bile yollarda bolca görülmektedir. Bundaki en büyük etken markanın araçlarında uzun ömürlülüğü tercih etmesidir. Mazda, ülkemizde her ne kadar çok tutulmuyor olsa da Amerika pazarında ciddi bir satış rakamlarına sahiptir. Türkiye’de ise en büyük rakibi Toyota Corolladır. En az onun kadar kaliteli olmasına rağmen çok daha ucuz olmasının sebebi ülkemizde Mazda’nın çok fazla tercih edilmiyor olmasıdır. 323’ün Familia, Practica, GL ve GLX donanım paketleri vardır. Birinci nesil kasalarda “hidrolik direksiyon, klima, dört cam otomatiği ve elektrikli aynalar varken ikinci nesil ve makyajlı kasalarda ABS, sürücü ve yolcu hava yastığı” gibi özellikler eklenmiştir. Mazda 323’ün hatchback ve sedan kasa tipleri bulunmaktadır. Ayrıca 5 ileri manuel ve 4 ileri tam otomatik şanzıman seçenekleri vardır. Motor teknik özelliklerine bakacak olursak;
1.5 Benzinli : 1997 yılında ikinci nesil kasa Mazda 323 ile birlikte gelmiş motordur. Tam enjeksiyonlu olan bu motor 88 beygir ve 132 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile tam uyumludur ve asla sorun çıkartmaz. Şehir içinde 10, şehir dışında 5 litre yakıt tüketmektedir. Çok performanslı olduğu söylenemez. 0-100 hızlanması ise 12 saniye olarak ölçülmüştür.
1.6 Benzinli : Birinci nesil kasalar en çok satıldığı için en çok tutulan motor seçeneğidir. Gerçi ikinci nesillerle birlikte de az sayıda satılmıştır. 88 beygir ve 135 Nm tork güç üretmektedir. Yine çoğu uzak doğu aracında olduğu gibi LPG ile uyumludur. Şehir içinde 10.3, şehir dışında 5.4 litre yakıt tüketim verisi vardır.
1.8 Benzinli : Muhteşem performanslı ve seri bir motordur. 131 beygir ve 160 Nm tork güç üreten 4 silindirli motor LPG ile uyumludur. Şehir içinde 11.5, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir. 0-100 hızlanması 9 saniyedir. Eğer yüksek performans istiyorsanız bu motora sahip bir tanesini almanızı öneririm.
2.0 DiTD Dizel : Yeni nesil turbo dizel teknolojisinin Mazda’da ilk örneklerinden bir tanesidir. 90 beygir ve 220 Nm tork güç üretmektedir. Ancak satıldığı dönemlerde ülkemizde dizel motorlu otomobillerden korkulduğu için bugün yollarda çok azını görebilirsiniz. Şehir içinde 6.3, şehir dışında 4.4 litre yakıt tüketmektedir. Çok narin bir motor olduğu için arıza çıkartma olasılığı yüksektir.
Mazda 323 Kullanıcı Yorumu
Daha önce uzun yıllar Mazda kullanmışlığım vardı ve aracımdan çok memnundum. Ancak ev almam sebebiyle aracımı küçültmem gerekiyordu. Bütçem kısıtlı olduğu için yine Mazda’dan yana tercih kullanmak istiyordum ve 1995 model bir 323 aldım. Öncelikle size anlatmaya içinden başlamak istiyorum. Ön tarafının genişliği idare eder. Ön göğüste yumuşak bir kaplama kullanılmıştır ve asla çatlama yapmıyor. Arka diz mesafesi çok uzun değildir. Ben ön koltuğu kendime göre ayarladığımda arka diz mesafesi dar kalıyor. Benim en sevmediğim yönü ise kaportasının biraz ince olması kapıları açıp kapatırken hiç güven vermiyor. Koltuklarında kumaş döşeme ve kaliteli bir süngere yer verilmiştir. Öyle koltuğunda kolay kolay ezilme olmuyor. Motor ve yol sesini hafiften içine alıyor. Ayrıca 120 km/s hızdan sonra kapı kenarlarından rüzgar sesi gelmeye başlıyor. Ama arabanın artık çok yaşlı olduğunu unutmayın. Yol tutuşu gayet güzeldir ve virajlarda arkasını kolay kolay savurmaz. Sert süspansiyona yer verilmesi kasis gibi engebelerden geçerken çok ses çıkartmasına neden oluyor. Ben kullandığım süre boyunca ufak tefek arızalar dışında hiçbir sorun yaşatmadı.
Mazda 323 Alınır Mı?
Bu arabayı almak isteyenlerin aklına ilk olarak Mazda 323 yedek parçaları bulunuyor ve pahalı mı sorusu geliyor. Ben İstanbul’da yaşadığım için aradığım her parçasını rahatlıkla buldum. Ancak Japon otomobillerinin yedek parçaları biraz pahalı olduğundan Mazda 323’ün de hiç ucuz değil. İkinci el piyasası çok hızlı değildir. Ancak yine de Mazda kalitesini bilen bir kullanıcı kitlesi olduğu için satılmayıp elde kalacak arabalardan değildir. Almadan önce her araçta olduğu gibi temiz kullanılmış bir tanesini almaya özen göstermelisiniz.
Kaynak: otogenel