Japon otomobil devi Mitsubishi’nin ülkemizde aralıklarla uzun yıllardır sattığı bir model olan Lancer nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Mitsubishi Lancer inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Mitsubishi, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden bir tanesidir. Aslında Lancer modeli Mirage adı altında 1970’li yıllardan beri üretilmekteydi. Ancak Türkiye’de resmi satışına 1990 yılında başlanmış ve 1991 yılında Lancer satışı durdurulmuştur. Aradan 13 yıl geçtikten sonra 2004 yılında tekrardan satışa başlamıştır. 2008 yılında ikinci nesil makyajlı kasalar gelmeye başlamıştır. Bu kasaya köpek balığı benzetmesi yapılmıştır. Zaten o dönemler Mitsubishi Lancer’e “köpek balığı karaya çıktı” sloganı uygulanıyordu. Lancer’in Türkiye’de satışı 2015 yılında sonlandırılmıştır.
Mitsubishi Lancer Nasıl Bir Araba?
C segmenti kompakt bir otomobil olan Lancer, çok sağlam ve uzun ömürlü bir modeldir. Hatta bu araba sağlamlığını o kadar kanıtlamıştır ki, Malezyalı üreticisi Proton, Lancer platformunu satın alarak üretimlerine uzun yıllar boyunca devam etmiştir. 1990-1991 yıllarında gelenlerinde GLX donanım paketi vardır. O zamanlar bile hidrolik direksiyon, klima, elektrikli camlar ve aynalar gibi özellikleri barındırıyordu. 2004 yılında sonra gelen Lancer modelleri ise İnvite ve İnform paketleriyle gelmiştir. “Hava yastıkları, hız sabitleyici, dijital klima, ABS, ESP ” gibi özelliklere sahiptir. 4 ileri otomatik ve 5 ileri manuel şanzıman seçenekleri vardır. Ayrıca 5 kapılı hatchback ve sedan kasa tiplerine sahiptir. Motor teknik özelliklerine bakacak olursak.
1.5 GLX : 1990-1991 model Lancerler ile birlikte gelmiştir. Karbüratörlü bir motor olup 90 beygir ve 135 Nm tork güç üretmektedir. 4 silindirli olan bu motor LPG ile tam uyumludur. Şehir içinde 10.5, şehir dışında 6.3 litre yakıt tüketim verisi vardır.
1.5 Invite ve Inform : Daha güçlü ve teknolojik bir motor olarak karşımıza çıkmaktadır. 109 beygir ve 143 Nm tork güç üretmektedir. Yine her Japon aracında olduğu gibi LPG ile tam uyumlu bir motordur. Şehir içinde 9, şehir dışında 9 litre yakıt tüketmektedir. 0-100 hızlanması 14.3 saniye olarak ölçülmüştür. Son hızı ise 178 km/s’tir.
1.6 Invite ve Inform : Eğer bir Mitsubishi Lancer alacaksanız bu motora sahip bir tanesini almanızı tavsiye ederim. 117 beygir ve 154 Nm tork güç üreten bu motor, şehir içinde 9.2, şehir dışında 5.7 litre yakıt tüketmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur.
Mitsubishi Lancer Kullanıcı Yorumu
Kendime sorunsuz ve kaliteli bir otomobil almak için araştırma yapıyordum. Bu konuda Japon modellerinin listenin en üstünde olduğunu biliyordum. Parama göre alabildiğim en yeni modelli arabanın Mitsubishi Lancer olduğuna karar verdim ve 2011 model bir tanesini 5 yıl boyunca kullandım. Objektif bir şekilde Lancer’in her şeyini size anlatmak istiyorum. Öncelikle içinden anlatmaya başlayacak olursak. İçi oldukça geniştir. Arka diz mesafesi yeterli uzun ve genişliktedir. Ancak konforu için pek iyi şeyler diyemeyeceğim. Bir defa koltukları çok rahatsız ve sert. Uzun yolculuklar sırasında bel ağrısına neden oluyor. Diğer taraftan motor performansı iyi değil. Çok bağırıyor ama gitmiyor. İnanın özellikle yokuş çıkarken saç baş yolduracak cinsten bir güçsüz motor. Acaba tek bende mi diye merak edip, bir kaç kişinin farklı Lancer araçlarını kullandım onlarda da durum aynısıydı. Yol tutuşu iyidir ve arkasını kolay kolay savurmaz. Arka amortisörleri sert olduğu için çukurlardan geçişlerde çok ses çıkartır. Frenleri sınıfında olan araçlara göre gayet güçlüdür. Arka bagaj kapağının yüksek olması geri park etme sırasında görüş rahatlığı sağlıyor.
Mitsubishi Lancer Alınır Mı?
Tasarım olarak çok iyi olmasına rağmen asla bir Toyota Corolla veya Honda Civic kalitesi beklemeyin. Ancak taş gibi sağlam bir otomobildir. Ben kullandığım süre boyunca bir kere bile bana arıza çıkartmadı. Ancak sorun çıkartmaması demek alınabilir olduğunu göstermez. Eğer amacınız sorunsuz bir şekilde A noktasından B noktasına gitmekse Lancer alabilirsiniz. Ancak motor performansı ve konforunun çok düşük olduğunu bilin. Yedek parçaları bulunuyor ama parça fiyatları ateş pahası. İkinci eli ise çok hızlı değildir. Almadan önce tüm bunları göz önünde bulundurmanızda fayda görüyorum.