Motor soğutma sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan radyatör bazen hava yapabilir. Peki ya su radyatörü havası nasıl alınır? Radyatör neden hava yapar? Radyatörde hava olduğu nasıl anlaşılır?
Otomobillerin motoru çalışırken içinde bir yanma meydana gelir. Eğer soğutma sistemi olmasaydı aracınızın motoru en fazla bir kaç dakika çalışabilecektir. Çünkü oluşan yüksek sıcaklık motorun parçalarının zarar görmesine neden olacaktı. Üreticilerde bu durumun önüne geçmek için motor soğutma sistemini tasarlanmışlardır. Soğutma sisteminin en önemli parçası ise radyatördür. İçerisinde antifrizli su bulunur. Bu su motor bloğu ile radyatör arasında sürekli sirkülasyon halindedir.
Radyatör Neden Hava Yapar?
Radyatörün içerisinde soğutma suyundan başka bir şey olmamalıdır. Çünkü meydana gelecek boşluklar motorun soğutulmasına engel olacaktır. Radyatörün hava yapması için bir kaç neden vardır. Radyatörün hava yapmasının sebepleri şunlardır.
1- Antifriz değişimi sırasında havasının alınmaması
Radyatör suyu değişimi sırasında motorun soğuk olması gerekir. Soğuk bir motorda termostat kapalı durumda olduğu için motor içerisinde boşluk oluşur. Yani oraya su geçemez. Siz antifriz değişimi sonrasında havasını almazsanız, termostat açıldığı zaman mevcut su motora gider. Bu durum boşluk yapmasına neden olur. Sonuç olarak motor hava yapmış demektir.
2- Radyatör Hortumunda Sızıntı Olması
Radyatör hortumları sert ve sağlam kauçuk maddelerden üretilmiştir. Kelepçe ile sıkıca radyatör ve motora bağlanmış şekildedir. Ancak hortumda bir çatlak veya sızıntı olması durumunda yüksek basınçta su dışarı çıkarken, içeriye hava dolacaktır. En nihayetinde radyatörün hava yapmasına neden olacak.
3- Devirdavim Pompası Kaçırması
Devirdaim pompası motor ile radyatör arasında suyun gidip gelmesini sağlayan parçadır. Sürekli çalışır ve içinde sıcak su geçer. Eğer devirdaim pompası arıza yaparsa içeriye hava dolmasına neden olabilir.
İlginizi Çekebilir : ” Subap Ayarı Nasıl Yapılır“
Hava Yapan Radyatör Nasıl Anlaşılır?
- Aracın ön tarafından su akma sesi gelmesi
- Motorun aşısı ısınmasına bağlı olarak hararet yapması
- Motorun ön tarafından su buharı çıkması
- Aracın sıcaklığa bağlı olarak çok sesli çalışması
Radyatör Havası Nasıl Alınır?
Radyatör havasını almak için bilmeniz gereken bir kaç teknik detay vardır. Öncelikle hava yapmış radyatörü sıcakken asla açmayın. Çünkü içerde kalan basınçlı sıcak su yüzünüze fışkırabilir ve ciddi yanık yaralanmalarına neden olabilir. Şimdi hava nasıl alınır ona bakalım.
Radyatör Kapağından Hava Almak
Eski araçlarda radyatör kapağı varken yeni nesil arabalarda bulunmuyor. Eğer radyatör kapağı varsa havasını buradan alabilirsiniz. Öncelikle motoru çalıştırın ve hararetin 90 derece civarlarına gelmesini bekleyin. Bu sırada termostat açılmış olacaktır ve su motora doğru gidecektir. Radyatörde oluşan boşluk havadır. Daha sonra motorun soğuması bekleyin. Radyatör kapağını açarak eksilen suyu tamamlayın. Bu işlemi iki kere tekrarladığınızda radyatör havasını almış olacaksınız.
Radyatör Hortumunda Hava Almak
Bu yol daha garantidir. Öncelikle motoru çalıştırın ve hararetin 90 derece civarlarına gelmesini bekleyin. Daha sonra radyatör üst hortumunu kelepçesini gevşetin. Bir hava çıkışı olduğunu göreceksiniz. Su gelene kadar havanın çıkmasını bekleyin. Bu sırada yedek su deposundan eksilen suyu tamamlamaya devam edin. Eğer radyatör kapağı varsa motorun soğumasını beklemeniz gerecektir.
Kaynak: otogenel.com