Motora Segman Atma Fiyatı Nedir? Segman Değişim Maliyeti Ne Kadar 2023

İçten yanmalı motorlarda bulunan segman aşındığı zaman motora ne kadara atılır? Segman değişimi fiyatı ne kadar? Segman atma maliyeti nedir? Kısaca 2023 yılı için segman atma fiyatı ve maliyeti hakkında bilgi vereceğiz. 

piston segman degisimi ne kadar fiyati

Segman atma fiyatı hakkında bilgi vermeden önce segman nedir ve ne işe yarar önce ona bir göz atalım. Otomobil motorunda piston başına 3 adet segman vardır. Şimdi tek tek bu segmanların ne işe yaradıklarına bakalım.

1- Üst Sıkıştırma Segmanı :  Aracınızın pistonları yukarı aşağı hareket eden parçalardır. Pistonların üst kısmında yanma meydana gelir. Bu yanma sonucu ortaya çıkan basınç pistonları aşağı iter ve böylece krank mili çevrilmiş olur. Pistonun üst kısmında bulunan segmanın basıncı yani kompresyon değerini kaybetmemesi gerekir.

2-  Kılavuz Segmanı : Piston kafasının orta kısmında ise kılavuz segmanı vardır. Bunlar piston kafalarının düz bir hizada silindir gömleklerine çarpamadan yukarı aşağı hareket etmesini sağlar.

İlginizi Çekebilir : “Baskı Balata Değişim Fiyatı Ne Kadar

3- Yağlama Segmanı :  Pistonlar yukarı aşağı hareket ettikçe sürtünürlerler. Sürtünme demek sıcaklık ve aşınma demektir. Bu yüzden pistonların sürekli yağlanması gerekir. En altta bulunan segman ise yağın üst tarafa yanma odasına geçmemesini sağlayan halkadır.

Gördüğünüz gibi her üç segmanda çok önemli görevler içermektedir. Segman aşınması olduğu zaman aracınızın motorunda “yağ yakma, performans ve güç kaybı, vurma sesi ve yakıt tüketiminin artması” gibi belirtileri göreceksiniz. Çünkü segmanlar sızdırmazlık sağlayan bir çeşit conta diyebiliriz.

Piston Segmanları
Piston Segmanları

Segman Atma Fiyatı Ne Kadar? Segman Değişim Maliyeti ve İşçilik Ücreti 2023

Bir motora segman attırmak asla motor yaptırmak değildir. Ancak çoğu satıcı motor yaptırmak yerine çok daha ucuz maliyeti olan segman değişim yolunu seçmektedir. Segman değişimi, rektifiye isteyen motor için geçici bir çözümdür. Ne kadar segman attırırsanız attırın eninde sonunda motorun komple yaptırmanız gerecektir. Neyse diyelim ki segman attırmak istiyorsanız. Bunun için parça fiyatı 3000 ile 6.000 lira arasında çıkacaktır. Benzinli motorlar için segman atma işçilik ücreti 3.000 lira iken dizel motorlar için 10.000 liradır. Ayrıca segman atılırken tornacı da taşlama ve yenileme işlemleri yapılacağından 4.000 lira alınmaktadır. Sonuç olarak 2023 yılı için segman atma maliyeti 13000 ile 20.000 lira arasında değişecektir. Ancak bu fiyat ortalamadır. Örneğin bir Tofaş Şahin’e segman atmak ile Volkswagen Passat’ta segman atma arasından çok büyük fiyat farklı bulunmaktadır.

Kaynak: otogenel.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır