Motorun Düşük Devirde Teklemesinin Sebebi Nedir? Düşük Devirde Titreme

Aracımın motoru düşük devirde titriyor ve tekliyor diyorsanız bunun sebebi nedir? Rölantide ve düşük devirde titreme neden olur? Bu soruların cevabını hep birlikte arayalım.

dusuk devirde tekleme olmasi sebebi

Aracınızın motorunun sürekli olarak düz ve pürüzsüz bir şekilde çalışması gerekmektedir. Eğer motorda herhangi bir zamanda titreme ve tekleme gibi sorunlar varsa bu bir arızanın belirtisidir. Bazen eskiyen bir parça bazen de arıza yapan bir sensör aracın motorun çalışmasını doğrudan etkiler.

Bu yazımızda motorun düşük devirde ve hızlanırken teklemesinin nedenini anlatmaya çalışacağız. Motorun çalışması için doğru bir hava/yakıt oranı ile düzgün çalışan bir ateşleme sistemine ihtiyaç vardır. Eğer bunlardan herhangi birisi bile doğru çalışmazsa aracınızda tekleme meydana gelir. Ancak bazı tekleme problemleri teşhis etmek oluş biçimine göre değişiklik göstermektedir. Düşük devirde ve hızlanırken meydana gelene teklemenin sebebi “ateşleme sistemi” kaynaklıdır. Çünkü düşük devirlerde sıkıştırma daha yoğun olduğundan ateşlemede meydana gelecek bir arıza motorun güç kaybına doğal olarak titremesine neden olacaktır.

İlginizi Çekebilir : “Araba Soğuk Hava Neden Zor Çalışır

Motorun Düşük Devirde ve Hızlanırken Teklemesinin Sebepleri

Bu arızanın kaynağının ateşleme sistemi kaynaklı olduğunu söylemiştik. Şimdi madde madde ateşleme sisteminin elemanlarına ve ne işe yaradıklarına bakarsak teklemenin sebebini de bulmuş olacağız. Aşağıdaki maddelerin sırası bu arızaya sebep olabilecek nedenlerin en çok görüleninden en az görülenine doğru gitmektedir.

1- Buji Arızası

Bujilerin bir ucu doğrudan motorun içine bakarlar. Bujiler gelen binlerce voltluk elektriği anlık olarak kıvılcıma dönüştürürler. Buji uçlarında tırnak adı verilen ve manyetik alan oluşturan platin vardır. Bu tırnak aralığı zamanla açılabilir. Ayrıca buji uçları yanabilir. Bu durumda kıvılcım çıkartmakta zorlanır. Bunun sonucunda yanma gerçekleşemeyeceği için düşük devirde ve rölantide tekleme meydana gelebilir.

2- Buji Kablosu Arızası

Düşük devirde ve rölantide gaz yememe yani tekleme probleminin en büyük sebeplerinden bir tanesi buji kablolarının arızalanmasıdır. Buji kabloları distribütörden aldığı elektriği bujilere iletmekle görevlidir. İçerisinde anlık olarak binlerce voltluk akım geçtiğinden oldukça sağlam olmalıdırlar. Ancak her parçanın olduğu gibi buji kablolarında bir ömrü vardır. Bunu tamamladığında artık elektriği iletemez ve motorda yanma oluşmasını engeller. Sonuç olarak aracınızın motorunda titreme görürsünüz.

3- Bobin Arızası

Bir otomobilin elektrik üretim gücü en fazla 14 volttur. Bu direnç asla bir bujinin ateşleme yapması için yeterli değildir. Bujinin kıvılcım çıkartması için voltajın binlerce değere çıkması gerekir. İşte bobin bu işe yarar. Dinamodan gelen 14 voltluk elektriği anlık olarak binlerce volta çıkarıp buji kablolarına gönderir. Eski araçlarda tek taş bobin varken yeni nesil araçlarda buji başına bir bobin bulunmaktadır. Bu yüzden eski karbüratörlü motora sahip otomobillerde bobin arıza yapınca yolda kalırsınız. Ama yeni nesil enjeksiyonlu araçlarda arıza yapınca tekleye tekleye de olsa yolda gitmeye devam edersiniz.

4- Distribütör Arızası

Bobinden çıkan voltaj tek bir hat üstünde ilerler. Bunun bujilere dağıtılması gerekir. Ülkemizde genelde 4 silindirli motorlar kullanıldığı için voltajın 4’e bölünmesi gerekir. İşte distribütör voltajı buji sayısı kadar bölmeye yarayan parçadır. Arızası durumunda elektrik akımı bozulacağından düşük devirde ve hızlanırken tekleme olmasına neden olacaktır.

5- Tevzi Makarası Arızası

Distribütörün içinde tevzi makarası denilen bir parça vardır. Bunun görevi ateşleme sırasını ayarlamaktır. Bujilere elektrik sürekli olmamalıdır. Yanma meydana gelmezken o bujiye elektrik gitmesine gerek yoktur. İşte tevzi makarası distribütör içinde dönerek ateşleme sırasını ayarlar. Arızası durumunda ateşleme sırası bozulacağından düşük devirde ve hızlanırken titreme olmasına neden olacaktır.

Kaynak: otogenel.com 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top