1. Anasayfa
  2. Teknik Bilgiler

OBD Nedir ve Ne İşe Yarar? OBD Beyin Testi Nasıl Yapılır?

OBD Nedir ve Ne İşe Yarar? OBD Beyin Testi Nasıl Yapılır?
0

Daha önce adını duymanıza rağmen ne olduğu hakkında bir bilginiz olmayan OBD kodları nedir ve OBD ne işe yarar? OBD beyin testi nasıl yapılır sorularına yanıt arayacağız.

obd testi nedir

Otomobillerde eskiden hep mekanik parçalar bulunurdu. Örneğin aracın rölantisi bozulduğunda dalgalanmadan fark edilirdi. Sonra karbüratöre giren bir vida yardımıyla rölanti ayarlanırdı. Ama günümüzde artık öyle değil. Otomobillerin her yerinde sensörler ve ayarlayıcı küçük motorlar bulunmaktadır. Örneğin aracın rölantisi otomatik olarak rölanti motoru tarafından ayarlanır. Tüm bunları ise bir bilgisayar sistemi kontrol eder.

OBD Nedir?

OBD’nin açılımı “On-Board Diagnostics” Türkçe karşılığı ise “Yerleşik Teşhis” demektir. OBD bir kodlar bütünüdür ve aracın bilgisayarına yüklenmiştir. Aracın bilgisayarı ise 1996 yılından 2010 yılına kadar motor kontrol ünitesi (ECU) ve Motor kontrol modülü (ECM) olarak adlandırılmıştır. Bu ikisine şanzıman kontrol modülü (TCM) dahil değildi. ancak 2010 yılından sonra üretilen araçlar güç kontrol modülü (PCM) kullanılmaya başladı. Bu ise arabada bulunan tüm beyinlerin bir noktada toplanmasıydı. Eskide ECU’nun yanında ABS, Şanzıman, Airbag beyinleri farklı yer alırdı. Ancak PCM tüm bunların hepsini içerebilir.

Evet bu beyinlerde 2000’den fazla kod programlanmıştır ve bu kodların hepsi bir arızayı işaret eder. Arıza kodlarına ise OBD arıza kodları adı verilir. Örneğin P0100 arıza kodu MAF sensörünün arızalarından birini ifade eder.

ECU Giriş Portu. Özel bağlantı aparatı ile aracın beynine bağlanılır.
ECU Giriş Portu. Özel bağlantı aparatı ile aracın beynine bağlanılır.

OBD Beyin Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

OBD beyin testi otomobilin arızalarıyla ilgili bir şey değildir. Otomobil beyni çok pahalı bir parça olduğu için değiştirilmesi çok maliyetlidir. Hatta tamiri ve yeniden programlanması bile dünyanın parasını gerektirir. Bu sebeple bir otomobil almadan önce beyin testi yaptırmanız çok faydalı olacaktır. Bu testin amacı aracın sensörlerinin tümünün kontrol edilip edilmediğini, herhangi bir arıza kodunun silinip silinmediğini görmektedir. Bazı araç sahipleri arızayı çözmek yerine beyinden o arızanın kodunu silerler. Arıza devam etmesine rağmen araç herhangi bir uyarı vermez. Çünkü kod silindiği için arıza yokmuş gibi davranır. Ancak bu motorun işleyişi açısından iyi bir şey değildir. Bu sebeple ikinci el otomobil alırken OBD testi yaptırmanız gerekir.

OBD testi yani beyin testi yapılırken otomobilin fabrika çıkında hangi kodlar programlandıysa onların aktifliği kontrol edilir. Örneğin Lada Vega’da 80 kadar kod programlı iken bir Mercedes E serisinde 4 bin kadar kod programlıdır. Bu sebeple aracın marka ve modeline göre beyin testi değişiklik göstermektedir. Ayrıca test sırasında kullanılacak bilgisayarda o otomobil modelinin kod listesinin yüklü olması gerekmektedir.

OBD testi nerede yapılır diye soracak olursanız. Genelde oto ekspertiz yani computest iş yerlerinde ve oto elektronikçilerde yapılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus oto elektrikçi ile elektronikçinin farklı olduğunu bilmenizdir.

Kaynak: otogenel

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir