Porya Bilyası (Teker Rulmanı) Değişim Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Araçların tümünde bulunan bir parça olan parya bilyası değişimi ne kadar? Porya bilyası fiyatları ne kadardır? Porya bilyası değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca 2023 yılı için porya bilyası değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz. 

porya bilyasi degisimi 2023 fiyat

Otomobiller hareketli parçalardan oluştuğu için hepsinde bir rulman bulunmaktadır. Bir otomobilin en önemli rulmanı ise porya bilyası adı verilen parçasıdır. Porya bilyası veya diğer adıyla teker rulmanı aracınızda kaç lastik varsa o kadar bulunur. Porya bilyasının görevi nedir diye soracak olursak. Aracınızın tekerlerinin düz bir şekilde dönmesi için bir hat üstünde kayması gerekir. Bunun üreticiler bilya adı verilen parçalar kullanmaktadır. Porya bilyası tekerin dönüşü sırasında titreşimlerinin en aza indirgenmesini sağlar. Ayrıca tekerlerin düz bir hizada en az ses ile dönmesine yardımcı olur. Porya bilyası dağıldığı zaman aracınızda hızlandıkça uğultu sesi gelmeye başlayacaktır. Hatta ilerleyen zamanlarda aracınızın içinde durmayacak kadar yüksek sese neden olacaktır. Eğer değiştirmez ve o şekilde kullanmaya devam ederseniz, bilya sıkışacak ve o tekerin dönmesini engelleyecektir. Bu yüzden porya bilyası dağıldığı zaman değiştirilmesi gerekir. Çünkü bilya tamir edilebilen bir parça değildir. Bildiğimiz tornet tekerinin hemen hemen aynısıdır diyebilir. Porya bilyasının dağılmasının en büyük sebebi çukurlardan hızlı geçilmesidir. Ayrıca araca olması gerekenden daha fazla yük yüklemek bilyanın dağılmasına neden olacaktır.

İlginizi Çekebilir :  “Baskı Balata Ne Kadara Değişir?

Porya Bilyası Değişim Ücreti Ne Kadar? 2023 

Porya bilyasının değişimi için önce ilgili tekerin sökülmesi gerekir. Teker rulmanı diskin tam ortasında yer aldığından diskin çıkartılması lazımdır. Ardından yeni aldığınız rulman ile birlikte tornacı da disk göbeğinden eski poryanın çıkartılıp yenisinin takılması gerekir. Bunun için bir pres makinesi lazım olduğu için tornacıya gitmek zorundasınız. Daha sonra ustanız porya bilyası değişmiş diski yerine geri takacaktır. Porya bilyası değişimi ne kadar sürer diye soracak olursak teker başına yaklaşık olarak 1 saat içinde değiştirilebilir. Porya bilyası fiyatı 150 ile 400 lira arasındadır. Tornacı ise eski bilya ile yenisini değiştirmek için 50 lira alır. Ustanız bu işlem için sök tak işçilik ücreti olarak 200 lira isteyecektir. Kısaca tek bir tekerin porya bilyasını değiştirmenin maliyeti 400 ile 750 lira arasında değişecektir.

Teker rulmanı markaları çok farklılık gösterebilir. Özellikle Çin ve Tayvan malı rulmanların ömrü çok kısa oluyor. Hatta en ufak çukurdan hızlı geçilmesinde hemen dağılıp tekerardan ses çıkartmaya başlıyor. Bu yüzden değiştiriken mümkünse orjinal porya bilyası almalısınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top