Radyatör Kapağı Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Soğutma sisteminin önemli parçalarından bir tanesi olan radyatör kapağı ne kadara değişir? Radyatör kapağı fiyatı ne kadardır?  Kısaca 2023 yılı radyatör kapağı değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

radyator kapagi ne kadara degisir

Motor soğutma sistemi aracın olmazsa olmaz ve çok çeşitli parçaların bir araya gelmesiyle oluşan bir bileşendir. Radyatör kapağı da bunlardan bir tanesidir. Öncelikle radyatör kapağı ne işe yarar ona bir bakalım.

Aracınızın motorunda yanma meydana geldikten sonra ortaya bir sıcaklık çıkar. Bu sıcaklık ise motor soğutma sistemi tarafından soğutulur. Radyatör içerisinde sürekli olarak kaynama noktası derecesinde sıcaklık olur. Su ısındıkça gaz haline dönüşür ve bir basınca neden olur. Eğer bu basınç bir şekilde radyatör içerisinde uzaklaştırılamazsa aracınızın soğutma sisteminde patlamalara neden olabilir. Örneğin radyatör ve radyatör hortumu patlamasının sebebi bu yüzdendir. İşte bu basıncı genleşme kabına gönderilmesi için radyatör kapağı kullanılır. Radyatör kapağının görevi sadece kapak değildir. Altında bulunan yaylı bir valf, basınç kritik değerlere ulaştığı zaman yukarı kalkar ve genişleyen su ile su buharı genleşme kabına gider. Bu sebeple radyatör içerisindeki basınç düşük tutulmuş olacaktır. Radyatör kapağı arıza yaptığı zaman motorun su kaynatmasına, patlamalara ve hararet yapmasına neden olabilir. Bu yüzden arıza yaptığı zaman mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Günümüzde üretilen bazı araçlarda radyatör kapağı bulunmaz.

Radyatör Kapağı Fiyatı Ne Kadar ve Nasıl Değiştirilir?

Radyatör kapağı fiyatı 2023 yılı için 75 ile 300 lira arasında değişen bir paraya satılmaktadır. Ancak alırken mutlaka aracınızın marka ve modeline uygun olanını almanız gerekir. Çünkü her aracın radyatör psi değeri farklı olduğundan farklı bir kapak kullanırsanız yine arıza yapmış gibi belirtiler verecektir. Radyatör kapağını değiştirmeden önce motorun soğuk olduğundan emin olmalısınız. Çünkü sıcakken kapağı çıkartırsanız içeride bulunan basınçlı su yukarı fışkırabilir ve sizde ciddi yanık yaralanmalarına neden olabilir.

Soğutma sistemi aracınızın motor sağlığı açısından çok önemlidir. Çok önemsiz bir parçanın arızasının ihmal edilmesi bile aracınızın hararet yapıp yolda kalmasına daha kötüsü motor yemesine neden olabilir. Bu sebeple radyatör kapağı arıza yapmasa bile en fazla 2 yılda bir değiştirilmesi gerekmektedir.

Kaynak: otogenel.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top