1. Anasayfa
  2. Bakım Onarım

Radyatörün Hava Yaptığı Nasıl Anlaşılır ve Radyatör Havası Nasıl Alınır?

Radyatörün Hava Yaptığı Nasıl Anlaşılır ve Radyatör Havası Nasıl Alınır?
0

Otomobillerde soğutma sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan radyatörün hava yaptığı nasıl anlaşılır? Radyatör neden hava yapar ve radyatör havası nasıl alınır gibi sorulara yanıt arayacağız.

Motor içerisinde yanma meydana gelirken ortaya çok muazzam derece sıcaklık ortaya çıkar. Hatta bu sıcaklık 400 derece civarına kadar ulaşabilir. Bu sıcaklığın düşürülmesi için motor suyu soğutma sistemi bulunmaktadır. Bu sistem, radyatör, hortumlar, pompa, termostat, fan, müşür ve sensörler gibi pek çok parçadan oluşur. Radyatör ise soğutma sisteminin en önemli parçalarından bir tanesidir. Genelde bakır ve alüminyum alaşımdan yapılan radyatör içerisinde hiç boşluk olmayacak şekilde antifriz ve su bulunmak zorundadır. Eğer boşluk olursa aracınızın radyatörü hava yapmış demektir.

Radyatör Neden Hava Yapar?

Evlerimizde kullandığımız düdüklü tencerelerin çalışma prensibini ele alalım. Basınç altındaki suyun kaynama noktası 100 dereceden 120 dereceye kadar çıkar. Böylelikle daha fazla sıcaklık sağlanmış olur. Otomobil radyatörleri de aynı prensip ile çalışırlar. Motorda ısınan su radyatöre geldiği zaman basınçlandırılır. Böylelikle motoru su kaynatmasının önüne geçilmiş olacaktır. Eğer radyatör içerisinde en ufak bir boşluk olsaydı bu kaynama daha az derecede olacak ve aracınızda ciddi hararet problemlerine yol açacaktır. Radyatörün hava yapmasının sebepleri ise şunlardır;

  • Hortumlar ve bağlantı noktalarında kaçak olması
  • Termostat arızası
  • Devirdaim pompası arızası
  • Değişim sırasında havanın alınmaması
  • Motor arızaları (blok ve kapakta çatlak)

Gibi sorunlar radyatörün hava yapmasına neden olabilecek şeylerdir. Her ne sebeple olursa olsun aracınızın radyatörü hava yaptıysa soğutma sistemi tam olarak görevini yerine getiremeyecek ve aracınızın motorunun aşırı ısınmasına yani hararet yapmasına neden olacaktır.

Radyatörün Hava Yaptığı Nasıl Anlaşılır?

Aracınızın radyatöründe hava olduğundan şüpheleniyorsanız bu testleri yapabilir. Aracınızı bir 10 dakika rölantide çalıştırın ardından yola çıkın hafif bir rampa çıkmaya çalışın. Hararet 90 dereceyi geçiyorsa hava olmuş olabilir. Ayrıca hava yapan radyatörü anlamanın diğer yolu sabahları ilk çalıştırdığınızda ön tarafta su akma sesi gelmesi radyatör içerisinde hava olduğunun belirtileri arasındadır.

Radyatör Havası Nasıl Alınır?

Araba radyatör havası nasıl alınır diye soracak olursanız, bunun iki yolu vardır. İkisini de kolayca kendiniz yapabilirsiniz. Eğer aracınızın radyatörünün hava yaptığından eminseniz bu iki yolu deneyebilir.

1- Kapaktan Hava Almak: Aracınızda radyatör kapağı varsa bu yol makul olanıdır. Önce aracınızın motoru çalıştırın rölantide hararet ibresi 90 dereceye gelip hafif geçinceye kadar bekleyin. Daha sonra aracınızın motorunu stop edin. Motorun 10 dakika kadar soğumasını bekleyin ve ardından elinizde biz bezle bastırarak radyatör kapağını yavaş yavaş açın. Burada su fışkırmasına çok dikkatli olun. Kapağı açtıktan sonra boşluğa dolduracağınız antifrizli su havanın yerini alacaktır.

2- Hortumdan Radyatör Havası Almak: Diğer bir yol ise radyatör hortumlarından hava almaktır. Aracınızın motorunu çalıştırın ve hararet göstergesi 90 dereceyi geçene kadar bekleyin. Ardından kaputu açın ve radyatöre gelen üst hortumu bulun. Radyatör bağlantısında bulunan kelepçeyi gevşetin ve bir tornavida yardımıyla kenarını açın. Ardından su gelene kadar bekleyin ve su geldikten sonra kelepçeyi yeniden sıkıca takın. Motor soğuduktan sonra radyatör kapağından eksilen suyun yerine yenisini doldurun. Böylelikle radyatör havasını almış olacaksınız.

Kaynak: otogenel

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir