Rölanti Titremesi Neden Olur? Rölanti Dalgalanması Sebepleri Nelerdir? (Dizel ve Benzinli)

Pek çok otomobil sahibinin uğraştığı şeylerden bir tanesi olan rölanti dalgalanması sebebi nedir? Rölanti ibresi titremesinin nedeni nelerdir sorularına yanıt arayacağız. 

Otomobiller yüzlerce parçanın bir uyum halinde çalışmasıyla hareket eden makinelerdir. Bir otomobilin kalbi konumdaki motor ise çok hassas bir yapıya sahiptir. Motorun her koşulda düzgün ve seri bir şekilde çalışması gerekir.

Rölanti Nedir: Aracınızın motorunu çalıştırdığınız zaman hiç gaz vermeden kendi kendine çalışmasına rölanti denilir. Motorun rölantide çalışması için hava/yakıt karışımının motora otomatik olarak gelmesi gerekir. Bir otomobilin rölanti hızı ortalama 900 devir (RPM) olmalıdır. Ayrıca devir saati ibresi sabit kalmalıdır.

Rölanti Titremesi (Dalgalanması) Nedir: Aracınızı çalıştırdıktan sonra devir ibresinin sabit kalması gerekir. Bu normal çalışması için gerekli olan şeylerden bir tanesidir. Eğer ibrenin titrediğini görüyorsanız yani bir düşüp bir çıkıyorsa aracınızın rölantisinde bir sorun var demektir. Bunu çözmezseniz her arızada olduğu gibi beraberinde daha büyük ve maliyetli sorunlara yol açabilir. Rölanti dalgalanmasının pek çok sebebi vardır. Ancak genel itibariyle bakacak olursak hava ve yakıt karışım bozukluğu rölanti titremesinin en büyük sebebidir. Nadiren egzoz sisteminde bir sorun motorun tıkanmasına ve rölanti dalgalanmasına neden olabilir. Bir otomobilin rölantide çalıştığı an aracın motorunun en çok zorlandığı anlardandır. Çünkü minimum düzeyde en ağır koşulda çalışıyor demektir.

Rölanti Titremesi Sebepleri Nedir? Rölanti Dalgalanması Nedenleri Nelerdir?

Aracınız rölantide çalışırken motoru titriyor ve devir bir düşüp bir çıkıyorsa buna rölanti titremesi adı verilir demiştik. Şimdi rölanti dalgalanmasına sebep olan şeyler nedenlerdir bakalım.

1- Yakıt Enjektörü Arızaları

Otomobilin motorunun yanma odasına yakıt püskürten parçalara enjektör adı verilir. Ancak yakıt içerisinde bulunan pislikler nedeniyle enjektörler zamanla kirlenip tıkanır. Pompa motora tam yakıt göndermesine rağmen enjektörler istenilen seviyede yakıtı ulaştıramaz. Bu durum hava/yakıt karışım oranını bozduğundan rölanti ayarının bozulmasına neden olabilir.

2- Hava Filtresini Tıkalı Olması

Rölantide çalışan bir motorun yanma odasında 14:1 oranında hava yakıt karışımı olmalıdır. Daha açıklayıcı tabirle her 14 birim havaya karşılık 1 birim yakıt olmalıdır. Eğer bu oran bozulursa rölantide titremeye neden olabilir.

3- Yakıt Pompasının Zayıflaması

Benzin deposunun içinde aracın motoruna yakıtı pompalayan bir elektrik motoru bulunmaktadır. Bu motor 5 Psi gücünde çalışmaktadır. Ancak hareketli her parçanın olduğu gibi benzin pompasının da bir ömrü vardır. Eskimeye başladığında zayıflar ve yakıtı istenilen basınçta gönderemez. Bu yakıt miktarı değişimi motorun titremesine neden olabilir. Özellikle motor kendi kendine çalışırken titremelere neden olabilir.

4- Rölanti Kontrol Valfi (Rölanti Motoru) Arızası

Aracın rölantide çalışması için gaz kelebeğinin bir miktar açık olması gerekir. İşte bunu sağlayan parçaya rölanti motoru adı verilir. Bu parça sizin yerinize motora sabit bir şekilde çalışabilmesi için hava emilmesini sağlar. Bir çeşit yaylı valf olan rölanti motoru arıza yaptığı zaman motora eksik hava çekilmesine neden olabilir. Sonuç olarak rölanti dalgalanmasına neden olabilir. Rölanti titremesinin en büyük şüphelisi bu valfin arızalı olmasıdır.

5- EGR Valfi Tıkalı Olması

Dizel motorlu araçların egzoz gazı çok zehirli olduğundan atmosfere salınmadan önce filtre edilmesi gerekir. Bunun için EGR valfi adı verilen bir temizleyici bulunur. Ancak egzoz gazı içerisindeki karbonlar zamanla EGR valfinin tıkanmasına neden olabilir. Bu durumda motordan atılamayan egzoz gazı boğulmaya sebep olur. EGR’nin tıkalı olmasının ilk göstergesi rölantide motorun teklemesi olarak gösterilebilir.

6- Kızdırma Bujilerinin Eskimesi (Dizel Motor)

Yine dizel motorlu araçlar için geçerli olan bir şeydir. Isıtma bujileri diğer adıyla kızdırma bujileri yanma odasına ısıtmayı sağlar. Kızdırma bujilerini ömrü yaklaşık olarak 50-60 bin kilometre kadardır. Eskidiği zaman aracın çalışmasını bozar. Rölanti en zor çalışma koşulu olduğu için titremeye neden olacaktır.

7- Ateşleme Sistemi Arızaları (Benzinli Motor)

Benzinli motora sahip araçlarda ateşleme sistemi bulunmaktadır. Bu sistemin parçaları bobin, buji, buji kablosu gibi bileşenlerdir. Bunlardan bir tanesi bile eskir veya arıza yaparsa aracınızın motorunda rölantide titremeye neden olabilir.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top